Зам. - кметът Енчо Енчев почете 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството

Зам. – кметът Енчо Енчев почете 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството

Тутракан отбеляза 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството и освобождението на Тутракан по силата на Крайовската спогодба с откриване на паметна плоча, посветена на загиналите мъченици в битките за свобода.

Днешният 21 септември е обявен за празник на града с решение на Общинския съвет от 1993 г.

Заместник-кмета по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев се срещна с кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов и лично го поздрави по случай празника на града, а непосредствено след това г-н Енчев и Кристина Борисова – отдел „Връзки с обществеността“ поднесоха венец от името на Община Русе на новооткритата паметна плоча.

През 1913 г. Румъния откъсва Южна Добруджа от България и започва с масивно укрепване на град Тутракан. В началото на световния конфликт румънското правителство справедливо оценява първоразрядната крепост като „гвоздей, забит в сърцето на българска територия“. България вече от една година воюва за Централните сили. Така двете държави официално са във война.

Предвид наближаващите руски части от север, които се притичват на помощ на румънците, генерал Стефан Тошев заповядва светкавичното превземане на крепостта Тутракан. Противникът превъзхожда войските ни два пъти, а крепостта е укрепена много добре.

В неравни условия започва настъплението на българите в сражение, което решава съдбата не само на Тутракан, но и на цяла Южна Добруджа.

От днес, 21 септември 2020 г., мястото за почит към загиналите мъченици на Добруджа е официално открито с паметна плоча, в близост до пристанището в града.

Сподели:

Още новини от деня