Зам.-кметът Енчо Енчев уважи сънародниците ни в Румъния по случай 24 май

Зам.-кметът Енчо Енчев уважи сънародниците ни в Румъния по случай 24 май

По случай 24 май зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев присъства вчера вечерта на прием в Дипломатическия клуб в Букурещ, организиран от българското посолство в Румъния. Там той се срещна с наши сънародници и ги поздрави за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

Официални гости на празничното тържество бяха още Русенският митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, Видинският митрополит дядо Данаил, областният управител на Област Русе Анатоли Станев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, изпълнителният директор на „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и българският депутат, представляващ българското национално малцинство в румънския парламент, Георги Наков.

Събитието бе открито от посланика на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, който в приветственото си слово отбеляза значението и важността на кирилицата като едно от многото свързващи звена между България и Румъния. „Благодаря специално на румънската държава за европейския подход и отношение към българското национално малцинство“, подчерта той, като допълни, че българската диаспора е успяла да съхрани своята идентичност, език и култура, следвайки заветите на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици.

По време на срещата зам.-кметът Енчо Енчев връчи на председателя на Демократично българско обединение в Румъния Лука Велчов поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пенчо Милков с благодарност за това, че от дълги години Велчов е пазител на българските дух и традиции. „Съдбата Ви напомня удивително тази на някогашните хъшове и е истинска и вдъхновяваща по своему“, се казва още в поздравителния адрес. Зам.-кметът подари на председателя на обединението и брой от списание ЛИК, посветен на провелите се наскоро Мартенски музикални дни.

В празничната програма участваха деца от Българското неделно училище „Йордан Йовков“ към посолството на Р България в Румъния, ансамбъл „Хоро“ на Асоциацията „Българска радост“ от село Бълени Сърби, ансамбъл „Славяк“ на филиала в Тимишоара на Съюза на банатските българи в Румъния, както и част от ансамбъл „Босилче“ на Асоциацията на българите от Търговище „Заедно“.

Сподели: