Започна 49-тото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“

Започна 49-тото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“ + ВИДЕО

Днес, в Парка на младежта, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров откри 49-тото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“. Той поздрави участниците от името на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, като пожела на всички успех и заяви, че събитието се е утвърдило като един от най-известните събори за народно творчество в Северна България.

Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен и изворен фолклор. На сцената тази година се представят над 460 участници, от които 24 индивидуални изпълнители, 17 танцови състава и 32 певчески. Общо 20 са групите и индивидуалните изпълнители от Русе, 5 – от Велико Търново, 3 – от Силистра, от Ямбол и Търговище – по 1, като експертното жури, което ги оценява е в състав: проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе, проф. д-р Горица Найденова &ndash ; етномузиколог и Генчо Генчев – кмет на Община Свищов.

Започна 49-тото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“

По време на почивката в конкурсната програма, се състоя обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев. Тазгодишното 49-то издание на фолклорния събор е съпътствано и с Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

Програма на събора

Сподели:

Още новини от деня