Зам. – министърът на труда и социалната политика С. Петрова в Русе: В момента се прави методиката за медицинската експертиза и експертизата на трудоспособността

Преди няколко дни бе приета концепцията за експертизата на работоспособността, каза този следобед в Русе зам. – министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Почти във всички страни на ЕС е приложена системата по Международната класификация на Световната здравна организация /ICF/, защото е доказано, че работи и няма спекулации. В Кипър и Естония няма нито едно възражение откакто тя работи. Г-жа Петрова ще положи всички усилия тя да се случи и у нас.

Тук е прехвърлен акцентът от заболяването върху функционалността на човека. Няма да се спират пенсиите или да има 6 комисии. Ще бъде подготвена една мултидисциплинарна комисия за медицинската експертиза и експертизата на трудоспособността. В кратък срок ще стане това – от 15 дни до 1 месец. Ще бъде осигурен бърз достъп до комисията, както и подходящ офис, където ще се подпомага попълването на документите. В момента се подготвя изработването на методиката за дейността и.

Сподели:

Още новини от деня