Запалени стърнища в Гюргевско образуваха голям облак

Запалени стърнища в Гюргевско образуваха голям облак

Време за прочитане: < 1 мин.

По повод получени сигнали от граждани за задимяване, забелязано на северния бряг на река на Дунав на територията на Румъния, заместник областният управител на област Русе Валентин Колев, със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, осъществи незабавно контакт с префекта на окръг Гюргево Анета Матей.

От проведения разговор стана ясно, че става дума за запалени стърнища в Гюргевско.

Всички компетентни институции от съседно Гюргево са запознати и предприемат необходимите мерки за справяне със ситуацията. Според румънската страна на място вече са изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“.

Към момента димният облак е само на територията на Румъния, което беше потвърдено и от служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Според тях, имайки предвид посоката на вятъра, няма опасност от задимяване и превишаване на допустимите норми на чистотата на въздуха в Русе.

Институциите от българска и румънска страна продължават да са в постоянен контакт и при необходимост са в готовност да предприемат допълнителни действия.

Сподели:

Още новини от деня