Заповядайте на Европейска нощ на учените 2020 - Русе

Заповядайте на Европейска нощ на учените 2020 – Русе

На 27, 28 и 29 ноември  ще се проведе традиционната Нощ на учените, която тази година ще протече изцяло онлайн. Организатор на събитията отново е Русенска търговско-индустриална камара, а партньори са Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. 

В програмата ще бъдат представени  учени, работещи в сферата на IT и комуникационните технологии, археологията, историята, биологията, химията, ботаниката, антропологията, социалните науки и други. Ще проследим пътя на хартията от засаждането на дърво до изложбената зала, ще разберем какво ни казват монетите и дали можем да сканираме монета, ще открием тайните на бабините рецепти. Погребано злато, изкуствен интелект, холограми, гръм и мълнии – всички те намират място в нашата програма.

Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве – проблем, върху който се фокусира вниманието на ООН за 2020 г. Тя е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката и други свързани сфери.

„Европейска нощ на учените“ 2020 e инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения – финансирана от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“, която се провежда за пета поредна година в над 300 града в Европа и по света. Основна цел на събитието е да приближи гражданите до света на науката, като представи научната тематика по атрактивен начин и на достъпен език.

Тази година в рамките на проект FRESHER в българската инициатива участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна със специална програма в повече от 25 населени места.

В регионалната програмата участват още учени от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Сред тях е проф. д.н.инж.Венелин Терзиев, който е редовен професор в Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Военна академия „Георги Стайков Раковски“ в София.

Тази година наложи един по-различен формат на провеждането на дейностите за Европейска нощ на учените, но ние отново сме се постарали да подготвим атрактивна и разнообразна програма за малки и големи. Тя ще е достъпна във нашата Facebook страница и YouTube канал, а също и на официалния сайт на проект FRESHER където е достъпна програмата на всички други локации.

Детайлна програма за събитията в Русе можете да откриете на: https://www.rcci.bg/article?id=146.

Повече информация за инициативата и някои интересни конкурси за младежи и деца на сайта на проект FRESHER  

Програмата за Русе ще се излъчва във:

Facebook

YouTube

Сподели: