Запознайте се и програмирайте в СУ "Христо Ботев" - Русе

Запознайте се и програмирайте в СУ „Христо Ботев“ – Русе

От 6 до 21 октомври, по време на Европейската седмица на програмирането у нас УН при СУ „Христо Ботев“, Русе се включи в инициативата „Запознайте се и програмирайте“ със събитието „DrawBot – да си конструираме робот и да го програмираме”.

В работилничката показахме как с помощта на 3D принтер и подходящ софтуер се конструират и отпечатват части от компонентите на робот Художник. Сглобихме базов вариант с писалка и направихме първите си рисунки с него, като използваме езика за програмиране Scrach, в който блоковете за управление на робота са разработени на български език от конструкторите на робота. Целта е учениците да се запознаят с основните структури в програмирането, развитие на логическо мислене. Роботът е модулен и може да бъде конфигуриран с различни приставки за различни задачи. Базовият вариант е рисуващ робот с писалка за бяла дъска. Има и приставка – щипка, с която може да взема и носи предмети, ултра звуков сензор за разстояние, който позволява роботът да решава задачи с избягване на препятствия и движение в лабиринт.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ има за цел да покаже на младите хора колко забавно може да бъде програмирането и как то може да се използва, за да се дава живот на различни идеи. Чрез провежданите събития очакваме младите хора да разберат как се развиват ИТ технологиите и какво влияние оказват върху цялостния ни живот. Надяваме се, че запознавайки се с широкия спектър от технологични и дигитални теми, младежите ще бъдат стимулирани да развиват необходимите им в съвременния свят дигиталните умения.

Събитието се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Сподели: