Запознайте се с експертите в ОА - Русе: Десислава Пенчева - главен експерт "Регионално развитие" към дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“

Запознайте се с експертите в ОА – Русе: Десислава Пенчева – главен експерт „Регионално развитие“ към дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“

Деси Пенчева или както колегите са я кръстили – „Вълшебното перо на администрацията“, е главен експерт по регионално развитие към дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация – Русе. Занимава се с всички каузи, касаещи образованието, възпитанието и реализацията на младите и не толкова младите в областта. Тя е човекът който организира стажовете, практиките и програмите като „Старт на кариерата“. Когато е започвала в администрацията изобщо не е била наясно с какво се захваща, но не съжалява и смята, че е намерила мястото си тук.

Най-голямо удоволствие в работата й носят стажовете и практиките, които се провеждат в администрацията. Била е ментор, наставник и координатор по-различни програми. За нея е изключително приятно доверието, което й имат тези млади хора. Казва, че винаги се поставя на тяхно място и смята, че когато те навлязат в новата среда – първо трябва да се почувстват комфортно. Друга ключова програма е тази за заетост, която дава шанс за трудова реализация на хора изпаднали в безизходица. Вярва, че се справя добре с работата си, защото в кабинета си има кът с най-различни сувенири от стажанти и студенти – от хартиени рози през оригами, до огромна бучка сол, са част от подаръчетата, които е получавала през годините.

Смята, че в Русе има много амбициозни и находчиви млади хора и трябва да се направи всичко възможно да останат тук! За нея добре образованите хора са тези, които на първо място са добре възпитани и имат ценностна система. Изпълнявала е функциите на експерт за връзки с обществеността и на техническия сътрудник на областния управител – две позиции, които според нея са изключително динамични и отговорни, но са я научили колко адаптивна към промени може да бъде, и че трудът и дейността на всеки един експерт трябва да бъдат оценявани. Една от гордостите ѝ в службата е, че преди известно време със служителите от Областна администрация – Русе и Регионалното управление на образованието в града са направили съвместен курс „Езикова култура, правопис, пунктуация и делова кореспонденция“, който се е оказал много полезен и за двете институции.

Деси завършва Математическата гимназия в града, а след това „История“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и специализира „Етнография, музейно дело и архивистика“, което не е изненадващо, защото си е мечтала да има малък бутиков антиквариат и да събира и предлага интересни и ценни красоти. След време обаче завършва и „Финанси“, отново във Велико Търново.

Казва, че доброто партньорство и комуникация с колегите и от нашата, и от другите институции, много помага на работата да върви по-леко. Доказателство за това е грамотата – „Вълшебното перо на администрацията“, с която са я оценили. Пише есета и стихове, за които преди години е вземала награди. Човек на детайлите, обича да изпипва всичко – старае се дори, когато слага масата да има акцент, който да накара хората да се почувстват специални. Не обича да се хвали и държи резултатите сами да говорят за свършената от нея работа.

Двигателят на живота ѝ е семейството. Част е от една голяма, щура и задружна фамилия и е много благодарна за това. Неизменна част от нея е и малкото ѝ пухкаво кученце, което е навсякъде с нея, ако ситуацията позволява. Деси е непоправим романтик и вярва във вечната любов и доброто. Не се притеснява от емоциите си, а любимата ѝ мисъл, която смята, че я описва като човек, е от „Малкият принц“ – „Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“.

Сподели: