СианаИмоти мухъл

Запотяване на прозорците в апартамента

Всеки се е сблъсквал с проблема запотяване на прозорците в апартамента

Запотяването на прозорците в апартамента води не само до влошаване на видимостта и пропускането на светлина, но и до появата на опасна плесен по прозорците и дограмата.

Затова  от статията ще разберете защо прозорците се запотят и как се решава този проблем

Терминът „запотени прозорци“ обикновено се разбира като натрупване на конденз върху стъклото.

Пластмасовите прозорци с двоен стъклопакет, от едната страна, са лишени от много от недостатъците на обикновените прозорци, но въпреки това често се замъгляват. Причината за това е почти абсолютната им херметичност.

А при стандартната алуминиева дограма на прозорците, когато  влажността в помещението се повиши значително, се стига до запотяване на стъклото.

Процесът се провокира, ако вентилацията не работи правилно. Дори проветряването на помещението няколко пъти на ден не е достатъчно.

Откъде идва това количество течност в стаята?

  • Не всеки знае, че един човек отделя до 2-3 литра течност през деня.
  • Освен това влагата се получава по време на готвене, измиване, вземане на душ и др.
  • Когато вентилацията не осигурява ефективен обмен на въздух в помещението, натрупаната във въздуха влага се утаява върху прозорци и други хладни повърхности.
  • Разбира се, възможни са и други причини, но ние ще ги обсъдим по-долу.

Най-често прозорците се запотяват през зимата. Защо?

Това е така, защото точката на кондез е върху стъклената повърхност. Тоест, налице е температурата, при която влагата във въздуха започва да се кондензира, тоест да се утаява под формата на водни капчици.

В някои случаи натрупването на конденз върху стъклото е свързано с нарушение на конвекцията на въздуха в помещението.

Както знаете, топлите въздушни маси се издигат в помещенията, а студените, напротив, слизат надолу.

Това движение на въздушните маси се нарича конвекция. Съответно, нарушаването на този процес води до преохлаждане на стъклата, което води до натрупване на кондензат.

Има ситуации, когато не всички прозорци замъгляват, а само един. Това предполага, че проблемът се крие в дефект в самия прозорец. По същата причина конденз може да се появи по периметъра на рамката.

Запотяване на прозорците в апартамента може да бъде причинено от други фактори:

  • наличието на голям брой растения на перваза на прозореца, които също изпаряват влагата;
  • ниска стайна температура.

Запотяването на прозорците в апартамента може да бъде намалено по няколко начина.

Проветрявайте редовно стаите, за да има интензивна циркулация на въздуха

  • Замъгляването на прозорците е един от признаците на лошо проветриво помещение. Ако имате прозорци с двоен стъклопакет, външните стени на сградата са водоустойчиви, а естествената вентилация не осигурява адекватна циркулация на въздуха.
  • Препоръчваме да инсталирате контролери за въздух на прозорците, изработени от специална чувствителна на влага тъкан. Такива устройства за прозорци автоматично регулират въздушния обмен. В случай на повишаване на влажността (например по време на готвене или водни процедури в банята), вентилът на устройството автоматично ще се отвори в крайното си положение, увеличавайки притока на свеж въздух и намалявайки нивото на влажност, като по този начин предотвратява образуването на конденз. Има и такива, които се контролират ръчно.
  • Също така не трябва да се забравя, че недостатъчната вентилация винаги води до повишаване на концентрацията на прах и вредни пари, които вредят не само на прозорците с двоен стъклопакет, но и директно на човешкото здраве. Погрижете се  да закупите влагоулъвител, който също решава проблема. Той може и да пречиства въздуха при някои модели

Полезен съвет! Преди да организирате мерки за отстраняване на влагата на прозорците, консултирайте се със специалист, който може да открие точно и друг проблем, който е свързан с монтажа на дограмата и стъклата в жилището.

Сподели: