Собствениците и наемателите на заведения в центъра на Русе извадиха столовете и масите

Започват проверки на всички заведения в Русенска област за спазване на противоепидемичните мерки

Областният управител на област Русе Галин Григоров поиска от кметовете на общините в региона да му предоставят подробна информация относно всички търговски площи на открито на ресторанти, питейни заведения, такива за бързо обслужване и кафе сладкарници, на които от Гергьовден ще им бъде позволено да работят.

Преди да започнат да функционират отново, а и след това, те ще бъдат детайлно инспектирани от страна на Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните. Проверяващите ще следят най-вече за това дали масите са разположени по начин, осигуряващ разстояние от минимум 2.5 метра между тях и съответно на една маса да няма повече от 4 лица или едно семейство. Сред останалите мерки ще бъде и необходимостта повърхностите на масите и столовете след всеки посетител да бъдат задължително почиствани с дезинфектант, а също заведенията ще трябва да разположат и диспенсери с дезинфектанти на видни места, така че всеки клиент да може да ги използва. Ще се съблюдава и за спазването на всички останали мерки, залегнали в последващи заповеди на Министерството на здравеопазването.

Това стана ясно от провелата се току-що среща между областния управител Галин Григоров и директорите на ресорните институции съответно д-р Маргарита Николова и д-р Георги Дяков. По думите на Григоров тези проверки няма да бъдат единични и спонтанни, а напротив постоянни, защото в момента освен да направим всичко по силите си, за да вдигнем на крака икономиката, то ние трябва да сме отговорни и към своя собствен живот и този на останалите. Именно затова проверките ще се извършват периодично, като те ще бъдат спонтанни, така че да не се допусне изтичане на информация. В случай, че бъде констатирано нарушение, то ще се предприемат действия за незабавно прекратяване дейността на съответния търговски обект.

Сподели:

Още новини от деня