съдебна палата русе

Започва дело за причиняване на смърт на пътя преди 3 години

Време за прочитане: 2 мин.

Делото, което ще гледа утре в разпоредително заседание състав на Окръжен съд – Русе, е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против П. Ж. , който е обвинен в това, че на 04.09.2018 год., на път II-21, км.12+000 Русе-Силистра, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка „БМВ“, мод. „320i“ с рег. № РР 9177 ВК, нарушил правилата за движение по пътищата:

– чл. 20, ал. 2 изр. 2 от ЗДвП „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“ – при възникналата опасност за движението – невъзможност да изпревари своевременно и безопасно намиращият се пред него автомобил и да се размине с наближаващият, насрещно движещ се л.а. марка „БМВ“, мод. „318d“ с рег. № Р 5130 КА не е намалил скоростта и не е спрял, като е допуснал ПТП, удряйки се челно в последното МПС,

Чл. 21, ал.1 от ЗДвП – „При избиране скоростта на движение на водача на пътните превозни средства е забранено да превишават следните стойности на скоростта в km/h – категория „В“ извън населено място – 90 км/ч.“– като управлявал л.а. марка „БМВ“, мод. „320i“ с рег. № РР 9177 ВК със скорост 103 км/ч.;

чл. 42, ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 2 и 3 от ЗДвП –

Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен: … да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение … и ….

Водач, който изпреварва е длъжен:…2. когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея; и 3. да се убеди, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време.“ – преди да предприеме изпреварване на намиращият се пред него автомобил не се е убедил, че има свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, а при изпреварването, като навлязъл в насрещната лента за движение, не е изпълнил задълженията си да не създава опасност за превозните средства и не се е убедил, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време, с което създал опасност и предизвикал ПТП, с последвал челно-страничен удар с управлявания от Е. А., л.а. марка „БМВ“, мод. „318d“ с рег. № Р 5130 КА като по непредпазливост причинил:

-смърт на едно лице – Е. А. и

-средна телесна повреда на Д. Б., изразяваща се в епидурален кръвоизлив вдясно, многофрагментно двустранно счупване на кръстната кост, многофрагментно счупване на лява бедрена кост в близкия край, наложило метална остеосинтеза, счупване на малеола на лява голямопищялна кост, наложило метална остеосинтеза, довели до разстройство на здравето временно опасно за живота и трайно затрудняване на движенията на двата долни крайника, за срок повече от тридесет дни – престъпление по чл. 343, ал. 4 вр. чл. 343, ал. 3, б. „Б“, пр. 1 вр. ал. 1, б. „В“ вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3, от НК.

Сподели:

Още новини от деня