Започва проект „Под патината на времето. Реставрация на 34 творби от фонда на Художествена галерия – Русе“

Започва проект „Под патината на времето. Реставрация на 34 творби от фонда на Художествена галерия – Русе“

Време за прочитане: < 1 мин.

Художествена галерия – Русе получи пълно финансиране за реализацията на проекта „Под патината на времето. Реставрация на 34 бр. творби от фонда на Художествена галерия – Русе“ по програма на Министерството на културата на тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“.

Проектът включва реставрация и консервация на творби от фонда на ХГ – Русе, представянето им в изложба в залите на галерията през месец август, както и гостуването й в Художествена галерия – Казанлък. Експозицията ще бъде представена също във виртуалното пространство.

Избраните в този проект творби са от първоначалното формиране на фонда през 1947 година от първия директор Георги Чендов и уредниците. Тази селекция представя българското изкуство в периода 40 – 50-те години на 20. век. Включени са имена като Димитър Гюдженов, Никола Ганушев, Крум Иванов и др.

Планираните дейности по проекта предоставят базовата нужда от съхраняване и поддържането на ценностите и дават нови възможности за възприемане, осмисляне и популяризиране на културното наследство. Онлайн достъпът до непоказвани творби прилага нови творчески и иновативни подходи към културните ценности, като позволява тяхното споделяне с множество потребители в нови арт пространства.

Сподели:

Още новини от деня