Започна изпълнението на проекта „Русе – град на иновативни училища“

Време за прочитане: < 1 мин.

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде разработен и приет План за действие за дигитализиране на образованието. Със стартирането на проекта „Русе – град на иновативни училища“ Русе започва изпреварващо да работи по неговото реализиране. Това е един от 20-те проекта, които фондация „Русе – град на свободния дух“ и фондация „Еконт“ ще финансират по програма „Знание и растеж” през 2018 г.

Целта на проекта е, опитът на Русенския университет в адаптирането на образователната система към дигиталното поколение чрез използване на иновационни образователни технологии да се предаде на учителите от Русе и региона и така да се създадат условия, възможно повече учебни заведения в Русенска област да кандидатстват за получаване на статут на иновативни училища.

За постигане на тези цел ще бъдат решени следните задачи:
– съставяне на учебна програма за подготовка на учителите по иновационни образователни технологии;
– написване на Наръчник по иновационни образователни технологии и публикуването му в интернет в текстов и в интерактивен мултимедиен вариант;
– съставяне на PowerPoint презентации по основните теми от програмата;
– записване на презентациите като видео-лекции и публикуването им в интернет;
– доставяне на преносима интерактивна презентационна система за провеждане на семинари в училищата извън Русе;
– провеждане на семинари по иновационни образователни технологии с учителските колективи на всички училища;
– провеждане на дистанционно обучение по иновационни образователни технологии.

Проектът ще се изпълнява от Центъра за иновационни образователни технологии на Русенския университет с ръководител проф. д-р Ангел Смрикаров – инициатор и координатор на Националната програма за създаване на виртуално образователно пространство. Активен участник в изпълнението на проекта ще бъде и Регионалното управление на образованието – Русе.

Сподели:

Още новини от деня