спирка

Започна приемането на павилионите по спирките от линиите на градския транспорт в Русе

Започна приемането на павилионите по спирките от линиите на градския транспорт в Русе. След приемането на всички спирки, ще бъде стартирана процедура за отдаване под наем на търговските обекти.

Това става ясно от отчета на кмета на Община Русе Пенчо Милков по отношение работата в ресор „Икономика и международно сътрудничество“ през отминаващата седмица.

С 37 гласа „за“ общинските съветници в Русе дадоха на 16 февруари съгласието си Община Русе да прекрати предсрочно договора за концесия на 130 спирки на градския транспорт в Русе, разположени в Зона 1.

Той е сключен през 2012 г. с концесионера „Табак Трафик“ ЕАД и е със срок 15 години.

Промяната се налага във връзка с невъзможността на дружеството да възобнови търговската си дейност, запазвайки положителен икономически баланс, предвид затварянето на търговските обекти, предмет на концесията. С изтичане на законовите срокове за влизане в сила на решението Община Русе ще стане стопанин на спирките и ще може да провежда дейности по поддръжката им.

„В много градове концесионерите си взимат будките с прекратяване на договора, но ние ще проведем процедура за отдаване под наем. Това ще даде възможност за бизнес на русенски семейства”, обяви кметът Пенчо Милков.

До момента „Табак Трафик“ ЕАД е изпълнила инвестиционната си програма в размер на 945 515,88 лв.

Задължение на дружеството е да направи окончателното плащане на годишното концесионно задължение за 2022 г., както и това за 2023 г. до момента на прекратяване.

Фирмата не е предявила финансови претенции към Община Русе и това е включено в споразумението за прекратяване, обясни зам.-кметът Златомира Стефанова.

През 2012 г. спирките от линиите на градския транспорт в Русе са предоставени на концесия на две дружества – „Фактор Плюс“ ЕОД и „Табак Трафик“ ЕАД за срок от 15 години. В резултат на неизпълнението на концесионните задължения и обявяване на дружеството в ликвидация договорът с „Фактор Плюс“ бе прекратен през 2022 г.

С 2 постановления от 23 февруари Община Русе отне от варненската фирма в ликвидация спирките на градския транспорт.

Сподели: