Започна 25-то издание на националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“

Започна 25-то издание на националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“

Днес пред Доходното здание бе официално открито 25-то юбилейно издание на националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“.  Той ще продължи 9 дни и в него ще вземат участие 19 театрални трупи от цяла България. Организатори на фестивала са Общинският център за култура и изкуство с помощта на ДТ „Сава Огнянов“ и ОП „Русе арт“.

„Вече 25 г. фестивалът отстоява присъствието си в културния календар на Русе. Спектаклите ще донесат много емоция на зрителите, както и полезен опит и мотивация за работа на младите актьори.“

С тези думи заместник – кметът на Община Русе Енчо Енчев откри театралния фестивал. Той пожела на участниците кураж и творческо удовлетворение.

За настроението на гостите на днешното откриване се погрижиха музикантите от Тамбурашкия оркестър с ръководител д-р Наталия Константинова, Детска вокална груга „Слънце“ при ОбДЦКИ и Клуб по спортни танци „Настроение“ с ръководители Елена и Иван Деспотови.

Тази година жури на фестивала ще бъдат актрисата Нона Йотова, младата надежда на Народния театър „Иван Вазов“ София Бобчева и театроведът и дългогодишен драматург на ДТ „Сава Огнянов“ Крум Гергицов.

Фестивалната програма започва тази вечер в Камерната зала на Доходното здание с музикално – театралната композиция на Театрална формация „Octet+“ при СУ „Димитър Маринов“ – град Лом „Имаше някога 25 оловни войничета“. От 19 ч. в Голяма зала на емблематичната за Русе сграда ще се играе авторският спектакъл на Театър „Драмеди“ при НЧ „Н. Хайтов – 1936“ – град София „Кой си ти?“.

Церемонията за награждаване на отличените и закриването на фестивала ще бъде на 3 юли (неделя) от 18:00 ч. пред Доходното здание.

Всички представления в програмата на националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ са с вход свободен за желаещите да ги посетят.

Сподели: