Започна VIII международна научна конференция "Промените в глобалния свят и новите решения"

Започна VIII международна научна конференция „Промените в глобалния свят и новите решения“

Форумът се организира от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и преминава в хибридна форма заради Корона вируса – присъствено и онлайн през платформата ZOOM при спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министерството на здравеопазването със Заповед № РД-01-748/02.09.2021 г.

Конференцията е посветена на 110 години от рождението на Стефан Гечев. Научен ръководител е доц. д-р Васил Загоров – преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии – София.

Тържественото откриване на форума започна с приветствие на директора на библиотеката Теодора Евтимова, която разкри причините за избора на темата на тазгодишната конференция, предизвикателствата при подготовката й в условията на пандемична обстановка и пожела успех и ползотворни дискусии на участниците. Поздравления към аудиторията отправиха гостите на събитието – Синан Хебибов – зам. областен управител на Област Русе и Енчо Енчев – зам. кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Русе.

Официално видео обръщение към участниците в конференцията изпрати доц. д-р Марина Енчева – член на Управителния съвет на EBLIDA.

Поздравителен адрес до участниците в конференцията изпрати проф. д.н. Ирена Петева – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В рамките на пленарната сесия, председателствана от д-р Теодора Пейчева-Дянкова – главен библиотекар, са включени два доклада: „Дигитално образование в кризисна ситуация: Фокус на Еразъм+ проект DECriS“ на проф. д.н. Таня Тодорова – Университет по библиотекознание и информационни технологии, и „Иновации в библиотечното образование по примера на проектите NAVIGATE и „Книгопис на българската възрожденска книжнина (1801-1878)“ на доц. д-р Васил Загоров и гл.ас. д-р Пламена Златкова от  Университета по библиотекознание и информационни технологии. Присъстващите станаха свидетели на две демонстрации: Демонстрация на интелектуалните продукти по проекта NAVIGATE на ас. Габриела Ангелова – Университет по библиотекознание и информационни технологии, и Демонстрация на интелектуалните продукти по проекта  „Книгопис на българската възрожденска книжнина (1801-1878)“ на ас. д-р Гергана Янчева – Университет по библиотекознание и информационни технологии.

След пленарната сесия работата на конференцията продължава в четири тематично обособени секции.    

Като съпътстващи събития в библиотеката са подготвени три изложби. Двете са свързани със 110 години от рождението на Стефан Гечев, на когото е посветена настоящата научна конференция. Първата – „Робувам само на свободата!…“, е на фондация „Стефан Гечев“ и е разположена в пространството на централното стълбище към фоайето на ІІ етаж, където се прожектира и филмът за Стефан Гечев, дело на неговия родственик Стефан Артамонцев. Във витрините на фоайето на втория етаж е подредена експозицията „Незабравените“ с книги и документи от и за Алберт и Стефан Гечеви, собственост на библиотеката. Третата –  „Храм на понтийската майка на боговете – Кибела“ на Регионалния исторически музей в Балчик, е в Галерия „Библиотека“. Експозицията е съпроводена и с видеопрезентация на музея.

В рамките културната програма към научния форум са предвидени вечерна разходка по река Дунав с кораба „Русчук“ на 30 септември и Феминистка разходка в Русе – места на памет, свързани с имената на видни русенки, с Ренета Рошкева, уредник в Отдел „История на България XV-XIX век“ в Регионалния исторически музей на 1 октомври.

Сподели: