белоев прием русенски университет

Заработи онлайн платформата „Прием 2019“ за учебната 2019/2020 г. за бъдещите студенти в Русенския университет „Ангел Кънчев“

Заработи онлайн платформата „Прием 2019“ за учебната 2019/2020 г. за бъдещите студенти в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Желаещите вече могат да подават заявки за изпитите в Русе, Силистра, Разград и Видин. Това съобщи днес ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. дтн DHC Mult инж. Христо Белоев.

Началото на кампанията за прием на нови студенти 2019-2020 година в Русенския университет е факт в онлайн вариант от 27 ноември 2018 година. Онлайн платформата е подобрена от тази година, като всички необходими документи могат да се получат и попълнят в рамките на половин час. Чрез нея може да се заявява и участие в предварителните изпити, явяването на които ще започне от 26 януари 2019 година. Графикът включва и месеците февруари, март и април, по 2 пъти и през събота.

Обявените специалности са 48 на брой в общо 23 професионални направления и 8 области на висшето образование, чрез което Русенския университет покрива един много голям периметър. Така, решението на ректорското ръководство да не намалява броят специалности дава на бъдещите студенти по-големи възможности.

От следващата година се възобновява приема по специалността „Математика и информатика“, защото системата на МОН се нуждае от учители по тези специалности. Акцентът в приема по време на кампанията ще бъде към специалностите във факултет „Природни науки  и образование“ и педагогическите специалности, за да се запълни вакуума от липсващи учители.

Принципно, ежегодно в Русенския университет получава държавна поръчка да обучава близо 2000 студенти. За кампанията 2017-2018 година броят на приетите студенти е бил 1700 за бакалаври – държавна поръчка, 500 за магистърска степен и 70 за докторантите.

Заявката за идната година за приема държавна поръчка ще дойде официално след решение на МС. Обикновено, в количествено отношение тазгодишния прием е на база реализиран прием от предходната година, уточни ректорът чл. кор. проф. Христо Белоев. В същото време, университетското ръководство получава коефициенти, с които може да се завиши приема 1,05-1,3 за инженерните и технически специалности и намаляващи коефициенти за икономическите специалности.

Редовната изпитна сесия е след получаване на дипломите от зрелостниците и ще се проведе на 6 и 7 юли 2019 година в Русе и филиалите на университета. Първото класиране ще бъде обявено на 9 юли, а второто на 15 юли 2019 година.

В тазгодишната кандидат студентска кампания ректорското ръководство на Русенския университет навлиза с увереност, след получаването на една много висока институционална акредитация от 9,44 за шест годишен период. Защото РУ получава възможност за обучение във всички степени: бакалавър, магистър, доктор и тази висока оценка и още по-големи задължение за перфектност в работата.

В конкуренцията с други себеподобни университети, която не винаги е лоялна, Русенския университет запазва достойнство. С високото ниво на технологичната база и високото ниво на преподавателите, Русенския университет привлича нови студенти, обобщи проф. Белоев.

сн. РусеИнфо

Сподели:

Още новини от деня