Защита на ламината в апартамента

Защита на ламината в апартамента

Всеки, който някога се е занимавал с ремонт на дома си, се е сблъсквал с проблема за правилен подбор на материали за подовото покритие. За тази цел от няколко десетилетия се използва ламинат – устойчиво на износване, естетично, естествено и издръжливо покритие.

Какво означава да имате качествен ламинат в своя апартамент?

Цената на ламината до голяма степен се определя от горния му слой. Това е специален филм, изработен от акрилна или меламинова смола. На пазара се предлага  (еднослоен (бюджетен ламинат) и многослоен (по-скъп и висококачествен ламинат). Филмът предпазва готовата ламела от абразия, външни влияния и влага. Но производителите често спестяват от горното покритие, когато правят ламинати. Ето защо, за да се предотврати преждевременното влошаване на този материал, се препоръчва предварително да се третира със специални импрегнации, които ще ви помогнат да предпазите ламината от подуване и загуба на първоначалния му вид. Обикновено ламинатите се полагат в дневни, кухни, коридори, балкони и други помещения.

Основни причини за повреда на ламината в апартамента.

  • Висока влажност. В резултат на неправилно мокро почистване, теч на водопровод, животинска урина, ламинираните панели се надуват. Значителна част от превантивната работа трябва да се извърши още на етапа на полагане на ламинат: хидроизолация на пода преди полагане на подовото покритие, уплътняване на фугите по време на полагане.
  • Механични повреди на горния слой в резултат на преместване на мебели и падане на тежки предмети на пода.
  • Механични повреди на горния слой при използването на мобилни мебели (мебели на колела: компютърни столове, разтегателни дивани, колички за сервиране и др.).
  • Механични повреди на ламината под мокетни продукти поради появата на абразивен ефект, създаден от натрупания прах под килими и пътеки на килими на места с интензивен трафик.

И така, кое средство за третиране да изберете, когато монтирате и използвате ламинат в апартамента?

Естественият восък предпазва фугите от проникване на вода под ламината,създава добро покритие като цяло и предотвратява скърцането.Предлага се течен и в твърда форма, също и като восъчна паста. Восъчната паста или восъчният молив се използват след монтажа на ламината, за запечатване на пукнатини и драскотини, възникнали по време на работа.

Лакът за ламинат е течно, леко вискозно химическо вещество на базата на полимерни съединения, което създава защитен филм по време на нанасяне и предпазва ламината от увреждане.Лакът се предлага в няколко форми:

  • лак на водна основа – най-лесният начин за третиране на ламинирания под,
  • лак-мастика, с по-плътна консистенция – нанася се с мека кърпа,
  • спрей – средство за бърза обработка на пода. Недостатъкът му е твърде голямата консумация.

Когато купувате лак, не забравяйте да прочетете предназначението и инструкциите – експертите препоръчват използването на лака поне 2-3 пъти годишно.

Силиконовият уплътнител се използват за уплътняване на фуги, ламели и стени. За ефект на незабележимост е по-добре да използвате прозрачен уплътнител. Той се нанася върху външната страна на фугата на едната дъска, свързана с другата. След около 10 минути се  отстранява излишното с кърпа, напоена със сапунена вода.

Сподели: