Активните случаи на коронавирус в област Русе са 29

За втори път от началото на пандемията в област Русе отчитат повече от 200 нови случая на коронавирусна инфекция

За втори път от началото на пандемията в област Русе отчитат повече от 200 нови случая на коронавирусна инфекция. По данни на Регионалната здравна инспекция за изминалото денонощие са установени 201 новозаразени, което е със 17 души по-малко от абсолютния негативен рекорд до момента за региона, който беше поставен на 10 срещу 11 ноември миналата година. Тогава само за едно денонощие бяха регистрирани 218 нови случая на COVID-19 в Русенско.

За последните 24 часа най-много новозаболели от областта има в община Русе – 172-ма. Седем са заразените в община Сливо поле, петима в Бяла, по четирима в Борово и Ветово, както и по трима в Две могили, Иваново и Ценово. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 10760, а преболедувалите 8329. Активните случаи са 1840. По последни данни намиращите се на болнично лечение в областта са вече 397 души, като 50 от тях са в реанимация. Към момента свободните легла за неинтензивно лечение са 60, което е 15%. Припомняме, че още вчера бяха предприети са мерки за увеличаване на леглата за неинтензивно лечение в двете университетски болници в Русе „Канев“ и „Медика“ с още 66. Това означава, че в следващите няколко дни в областта леглата за лечение на пациенти, страдащи от коронавирусна инфекция ще станат 507, като 464 от тях ще бъдат за неинтензивно лечение.

За последното денонощие са починали още една жена и един мъж с положителен тест за коронавирус. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 591, като починалите са на възраст между 26 и 98 години. 350 от тях са мъже, 241 са жените. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на близките и роднините на покойниците.

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за последното денонощие област Русе е на пето място по заболеваемост в страната. За изминалите 24 часа няма област в страната без нови случаи, като с най-малко е Видин – 27.

До момента в областта са извършени 11347 имунизации, като повторна доза са получили 2285 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. Само през вчерашния ден са поставени 196 ваксини. Днес се очаква в Регионалната здравна инспекция да бъдат получени още около 1200 дози от ваксината на „Астра Зенека“ и малко над 250 от тази на „Пфайзер“/ „Бионтех“. С тях ще продължи имунизацията по фазите от ваксинационния план на страната, като същевременно ще бъдат ваксинирани и записалите в информационния портал.

Сподели: