„За копнежа и природата“ е изложба

„За копнежа и природата“ е изложба, представяща подбрани творби от фонда на фестивал „Процес-пространство“

„За копнежа и природата“ е изложба, представяща подбрани творби от фонда на фестивал „Процес-пространство“ в периода от 10.09.2018 г. до 02.11.2018 г. в „Екомузей с аквариум“ в гр. Русе.

Експозицията обединява различни по жанр творби, които са вдъхновени от природата, Земята и рециклирането на различни по произход материали, както и влагането на нов смисъл в на пръв поглед ненужни обекти, които чрез преработка стават произведение на изкуството. Заглавието на изложбата, която е част от 28-мото издание на Фестивал „Процес-пространство“ обръща внимание на копнежа, като висша форма на желание, граничещо с идеал. В тази първа за това издание на форума изложба, опазването на природата и Земята и екологичния начин на живот са идеалът, към който акцентират авторите на произведенията.

Любен Фързулев е представен с два модернистични натюрморта, които той ситуира върху познати на всеки от нас мушами от бита на българската къща. Той разполага върху техните пъстри щампи традиционната софра и елементи от трапезата, превръщайки вече ненужния материал в произведение. Ан Льо Ме (Франция), Ян Червински (Швейцария) и Майкъл Икерсън (Канада) разказват в своята живопис и фото изображения за енергията на Земята, която можем да почувстваме във всяко дърво, камък и скала, цвете и дори лист, а творбите им изразяват състояния, дори чувства.

Използването на рециклирани материали или такива, които те рециклират виждаме в творбите на Милен Джановски (България), Милена Стамболийска (България), Джон Нортингам (САЩ), Мойра Жофрион (САЩ). Те са вложили различни по произход отпадни елементи от бита ни, дървесни стърготини, ламарина, естествени пигменти и бои, хартия на прах, дърво и претопени оловни елементи.

Николае Велчов (Румъния), Христина Бобокова (България) и Димитър Грозданов (България) пък съчетават съвременни материали като полиестерна смола, стиропор и различни лакове с натурални по произход такива, като глина, естествени пигменти, пръст и камък, цветя и треви.

Сподели:

Още новини от деня