опасна пешеходна пътека

За опасна пешеходна пътека сигнализира Нина Крушева от „Патриотите, ВМРО и Глас народен“

Пешеходната пътека, намираща се на кръстовището на булевард „Съединение“ и кръговото движение на Паметника на Альоша (до магазин „Конрад“) се е превърнала в изключително опасна за живота и здравето на гражданите, казва Крушева в питане до Кмета на Община Русе.

От скоро достъпът към нея от страната на магазина е блокиран посредством изградена метална ограда, като обаче от срещуположната страна такова съоръжение не е поставено, нито има маркировка, която да издава на пешеходците, че не могат да пресекат.

Според Закона за движение по пътищата пешеходната пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци, а така също на кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

След пресичане през кръстовището обаче, пешеходците се озовават пред поставената там ограда и започва лавиране между преминаващите автомобили в опит да достигнат до безопасен тротоар на който да се качат.

Крушева твърди, че със сигурност съществува по-рационален и безопасен подход при организацията на целия пътен участък от автобусната спирка на Механотехникума до въпросната заличена пешеходна пътека.

Тя пита Кмета Стоилов какви действия са предприети по отстраняването на съществуващата опасност и в какъв срок ще бъдат изпълнени, и има ли план за реорганизация на пешеходния трафик в района на кръговото движение около спирката на Механотехникума.

Сподели: