на върха на ножа ренета вълева

За пета поредна година в Русе ще се проведе кулинарното състезание за непрофесионалисти „На върха на ножа“

За пета поредна година в град Русе ще се проведе кулинарното състезание за непрофесионалисти „На върха на ножа“.

То ще се проведе на 23 ноември 2019 година /събота/. От 10 часа ще бъде официалното му откриване в голяма конферентна зала на хотел  Дунав Плаза, а после ще се пренесе в кухнята на хотела.

Тази година темата на надпреварата е Дунавска регионална кухня, оповести днес директора на Професионална гимназия по туризъм „И. П. Павлов“ г-жа Ренета Вълева. Темата е избрана от жури, което по традиция ще включва професионални готвачи. Негов председател ще е Ивайло Димитров, който е зам.-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи / БАПГ/ и председател на Клуба на професионалните готвачи в Русе. Членове са шеф Петър Атанасов, членуващ в БАПГ, шеф Живко Димитров и шеф Светломир Петров /двамата също са членове на БАПГ/. Светломир Петров е възпитаник на ПГ по туризъм в Русе и по настоящем е главен готвач в хотел Дунав Плаза.

Всеки от състезателите ще готви съвместно с ученик от ПГ по туризъм Русе. В момента двете партниращите си страни работят по рецептите, с които ще се представят. За изненада на организаторите тази година имало претенции от страна на участниците спрямо сложността на рецептите. Самите те искали по-сложни рецепти.

Първата тройка състезатели ще влезе в кухнята от 10.30 до 12 часа, а от 12 до 13.30 часа ще се труди над рецептата си всяка от втората тройка. Официалното закриване на надпреварата ще се обяви в 14 часа.

Традиционно „На върха на ножа“ протича с помощта на Община Русе, местната структура на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе и Клуба на професионалните готвачи.

Тази година състезателите ще бъдат общински съветници. Тези, които са потвърдили участието си са шестима: г-жа Деница Иванова; г-жа Елеонора Николова; г-жа  Росица Георгиева; г-жа Деана Тонева; г-н Иван Иванов и г-н Веселин Велчев. Партниращите ученици са от 11-те и 12-те класове.

Както обикновено, ще трябва да се приготвят две порции основно ястие, едната за журито, а другата да презентационна маса. След награждаването ще има дегустация от присъстващите.

Г-н Иванчев, председател на местната структура на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите допълни, като призова цялата общинска администрация, заедно с новоизбрания кмет на град Русе г-н Пенчо Милков, да съхранят добрия тон, създаден от предходния кмет г-н Пламен Стоилов. Той пожела много от мероприятията, които бяха създадени и направени с атрактивен привкус от културния календар на Община Русе, да бъдат запазени и доразвити. Той имаше предвид мероприятията, реализирани съвместно от браншовия съюз и Община Русе.

Отбеляза още, че организацията на която е председател, има вече 104 члена с над 45 хотела и 380 заведения за хранене. Браншовият съюз работи традиционно добре с ПГ по туризъм, като стажовете на учениците се водят в местни хотели и заведения. Представителят на Община Русе г-жа Даниела Бирова обърна внимание, че всичко, което ще става в кухнята на хотел Дунав Плаза на 23 ноември, ще може да се наблюдава на видеоекран в голямата зала на ресторанта.

Сподели:

Още новини от деня