За пети път чуждестранни доброволци ще участват в русенския карнавал

За пети път чуждестранни доброволци ще участват в русенския карнавал

Общо 22 доброволци от Испания, Португалия, Гърция, Италия, Тунис, Египет и Азербайджан пристигнаха на 1 юни в Русе, за да започнат работа по популяризирането на предстоящия Русенски карнавал, както и да заинтригуват повече млади хора да участват в него. Те ще останат в Русе един месец и са тук по проект на Сдружение „Вдъхновение“, който се реализира в партньорство с Младежки дом Русе, „Доброволчеството: Стъпка нагоре в твоя живот“ на Стратегическа доброволческа служба, финансиран от ЦРЧР по програма „Еразъм+“.

Непосредствено след като пристигнаха, те преминаха обучение, по време на което се запознаха с проекта, задължения и отговорности, културни особености на България и разбира се с провеждането на основното събитие, поради което са тук – Русенския карнавал. Предстои среща на младежите с основните организатори, за да се запознаят с историята и целите му, програмата и датата на тазгодишния карнавал – 22 юни.

Основна цел на доброволците по време на престоя им в България е да популяризират Русенския карнавал и да мотивират повече млади хора да участват маскирани. Доброволците ще се учат и как да казват на български език „Елате на карнавала“. Следващата седмица, традиционно ще се провеждат посещения в средните училища, като доброволците ще покажат на нашите младежи чрез презентации и игри как се празнува карнавал в техните държави.

Традиционно, няколко дена преди Карнавала, на площад „Свобода“, младежите ще рисуват приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи. Предстоят междукултурни вечери и много уъркшопи, организирани от доброволците за жителите и гостите на града.

Ако искате да следите актуалните новини за доброволците в Русе, последвайте ги на специално създадения профил в инстаграм: carnival_in_ruse.

Сподели:

Още новини от деня