Комисар Илиян Енчев, заместник-директор и началник на сектор „Криминална полиция“

За половин година в Русенска област са предотвратени телефонни измами за около 50 000 лева, а са „спасени“ 20 000 лева

Комисар Илиян Енчев, заместник-директор и началник на сектор „Криминална полиция“, отчете днес значително подобрение и положителни резултати в работата по противодействието на телефонните измами от началото на 2018 година. Статистиката показва, че има голямо занижаване в регистрираните телефонни измами през първите 6 месеца.

В резултат на ефективните действия на криминалистите през изтеклото полугодие са били предотвратени щети на гражданите за над 50 000 лева и са възстановени суми на обща стойност около 20 000 лв. Освен това с активното участие на русенските служители, работещи съвместно с колегите си от ГД “Национална полиция“ и други областни дирекции в страната, са реализирани и редица успешни операции по задържане на телефонни измамници, извършващи престъпленията и в други региони.

Същевременно служителите на ОДМВР-Русе, от всички подразделения, продължават активната разяснителна кампания сред населението в малките и по-големи населени места в областта. На брифинга комисар Енчев представи пред журналисти нов проект за листовка, в малък формат, касаеща телефонните измами.

На едната страна има изписано кратко и ясно предупреждение „Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!“, а на другата страна няколко указания към хората какво трябва да направят, за да не стават жертва на тези престъпления. Той обясни, че до тази идея се е стигнало, тъй като практиката е показала, че брошурите с по-голям формат и повече информация често объркват възрастните хора. Листовката ще се разпространявана на гражданите от служителите, както и чрез съдействието на местната власт, особено в по-малките населени места.

Сподели:

Още новини от деня