pm25 завърсяване

За последната една седмица АИС Възраждане ежедневно отчита превишени нива на фини прахови частици

Време за прочитане: < 1 мин.

pm25 завърсяване

През последната седмица, от 3 август до днес, Автоматичната измервателна станция на МОСВ в кв. Възраждане ежедневно отчита превишени стойности на фини прахови частици от типа PM 2.5.

Както се вижда от графиката по-горе, черната непрекъсната линия, с която се означават тези частици, е предимнто в жълтата област, тоест над допустимите стойности, като на 7 и 8 август е вече и в червената зона на твърде високи нива. Както се вижда от сивата непрекъсната линия, означаваща по-едрите прахови частици – PM10, в тези дни и при тях има регистрирани превишения.

При извънредна проверка в ТЕЦ-Русе-Изток в понеделник, експерти на РИОСВ не са установили превишения на серни и азотни оксиди, въглероден оксид и прах. Проверката е била предизвикана по сигнал за тъмен дим от комините на ТЕЦ-Русе, миризми на нефтопродукти и хлор.

Не е установен източникът на замърсяване.

Финият прах с размер PM10 и по-малко достига частично дробовете, тъй като филтрирането от страна на носовата кухина не е достатъчно за частици с размер под 10 микрона. Но по този начин ултрафини частици с размери под 0,1 µm достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

Източник на графиките – airindex.eea.europa.eu

pm25 завърсяване 1

Сподели:

Още новини от деня