ученици математическа гимназия

За правата на работещите научиха учениците от клуб „Нашите пари“ в МГ „Баба Тонка“ Русе

Учениците от 9 до 11 клас, членуващи в клуба за финансова грамотност „Нашите пари“ в МГ „Баба Тонка“ Русе, се консултираха вчера със старши инспектор Петя Петришка от Инспекцията по труда /ИТ/.

В рамките на близо един учебен час тя запозна учащите се с нормативните изисквания за приемане на работа на непълнолетни лица. В случая е необходимо да се спази определена процедура, а работодателят трябва да предостави необходимите документи за това в ИТ. Разяснени бяха също правата на подрастващите, съобразно българското законодателство.

През 2017 година най-много искания в ИТ са постъпили за разрешителни за наемане на непълнолетни работници в областта на ресторантьорството: бармани и сервитьори, както и за продавач-консултанти. По-специализирана работна ръка не е заявявана от русенските работодатели.

В клуб „Моите пари“ гимназистите имат възможност да научат повече за реалния живот. Тук те могат да научат що е то личен или семеен бюджет, как се работи с банки и пр. Затова днес им бе по-обстойно обяснено как могат да помогнат, чрез почасов труд положен от тях самите, на семейния бюджет. Кои са правата им, а и задълженията, следствие от тази сериозна и относително самостоятелна стъпка в живота им. Предстоящите срещи на учениците от клуба са предвидени да станат със служители на НАП офис Русе, уточни пред Русе инфо техния ръководител г-жа Снежана Тодорова.

Идеята за финансово ограмотяване на подрастващите още от ученическата скамейка се финансира по проект ВИЗА – Агенция за трансгранична мобилност на работната сила, с офис в град Русе. В перспектива се цели да се предложи на Министерството на образованието в учебните програми на гимназистите да залегне поне един час седмично този вид обучение.

В рамките на проекта подобни занимания са били предложени на няколко училища от град Русе. За сега на идеята са откликнали педагогическите екипи от МГ „Баба Тонка“ и ПЧУ „Леонардо да Винчи“.

Сподели:

Още новини от деня