близначки раждане аг комплекс хубчев русе

За първи път в България и в Русе се случва близначки да родят децата си в един и същи ден

Време за прочитане: < 1 мин.

За първи път в България се случва близначки да родят децата си в един и същи ден. Това са русенските момичета Йоана и Ивета, които учат в самостоятелна форма на обучение в ПГ по строителство и архитектура „Пеньо Пенев“. И двете работят в село Николово. Едната от тях живее в селото, а другата в Ценово. Прабабата, по майчина  линия, е била близначка, споделиха те.

Днес двете казаха, че се чувстват добре след раждането на двете им първи рожби Пресияна и Моника. Споделиха още, че независимо една от друга са забременели. Днес, едната е женена, а другата още не е. Като са постъпили в АГ комплекса и двете са били със закъснял термин на раждане. По стечение на медицинските обстоятелства двете раждания се е наложило да станат  чрез секцио. Процесът на раждане на двете родилки е станал с разлика от един час.

Сега бебетата са добре, като при едното от тях е имало вроден сърдечен порок, поясни доц. Хубчев, който ръководи екипа от девет специалисти по време на секциите. Заради това, бебето е транспортирано в София. Не е толкова сериозен проблема, поясни той, и предстои, на първо време, консервативното му проследяване. Според водещият гинеколог предстои да се изчака известно време, за да може да се прецени дали  ще се прави оперативна интервенция. Според него отдавна сърдечните проблеми на бебетата и децата не са присъда. Те биват оперирани  и в много голям процент децата остават живи и здрави.

Сподели:

Още новини от деня