За първи път в България на русенска сцена бе представена Меса на децата от Джон Рутър

Време за прочитане: < 1 мин.


За първи път в България на русенска сцена бе представена Меса на децата от Джон Рутър. Премиерният спектакъл бе в четвъртък в зала Филхармония. Държавна опера Русе посвети концерта на Първи юни – денят на детето.

 За пръв път любителите на хоровото изкуство станаха свидетели на великолепието, което създава колаборацията между три различни по състав хорови колектива, обясни на пресконференция диригентът на Месата Свилен Димитров. На концертната сцена излязоха Смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“, Хор „Дунавски звуци“ и Детски хор „Дунавски вълни“, подкрепяни от инструментален ансамбъл от солисти на Русенска филхармония.

Джон Рутър е много популярен в Англия и Великобритания. Пише преди всичко хорова музика, но е популярен и с Коледните си песни. Музикалната тъкан на неговата „Меса на децата“ е построена не само върху каноничните латински църковни текстове. В нейното либрето са вплетени стихове от английските религиозни поети епископ Томас Кен  и Уилям Блейк, а партиите на солистите – сопран и баритон, са върху стихове на Ланселот Ендрюс и на Св.Патрик. Премиерата на творбата е през 2003 година в Карнеги хол, Ню Йорк, откъдето тръгва нейният славен път по целия християнски свят.

Месата завършва с вечерния химн на епископ Кен. Любопитно е, че детският хор пее на английски, а останалите – на характерния за класическата меса латински език. Солисти бяха Мариана Цветкова /сопран/ и Георги Димитров /баритон/.

Стотината хористи и оркестъра подариха на публиката великолепната музика и звуковото вълшебство, което само съчетанието на човешките гласове може да постигне.Сподели:

Още новини от деня