За първи път в Русе ще бъде представен балетът "Баядерка"

За първи път в Русе ще бъде представен балетът „Баядерка“

Балетът в две действия от Лудвиг Минкус „Баядерка“ ще представи за първи път в Русе Държавна опера – Русе. Това ще стане на 29 април от 19 часа в Голямата зала на Доходното здание. Датата не е избрана случайно – в Международния ден на танца публиката в града ни ще се наслади за първи път на спектакъла по либрето на Мариус Петипа и Сергей Худeков. Режисьорската версия и постановка е на акад. Калина Богоева.

„В наше време спектакълът трябва да бъде прибран, да се покажат най-силните моменти и да се изведе майсторството на изпълнителите. Русенската балетна трупа е на много високо ниво. Тя е една от най-силните в България“, каза акад. Богоева.

Баядерка (La Bayadère) разказва историята за любов, страст и отмъщение. Опияняващата екзотика на индийските танци завладява публиката чрез изразните средства на класическия балет.

Участват:

Станислава Караджова-Пенчева, Масаки Такада, Мию Хирамацу, Юджи Шимизу,

Михаил Дамянов, Юкико Ито

Солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе

Ученици от НМУ „Проф. Веселин Стоянов“ с ръководител Деница Анчева

Сценография – Иван Токаджиев

Костюми – Яна Дворецка

Мултимедия – Стефан Матеев

Осветление –  Боян Георгиев

Балетът „Баядерка“ в настоящата режисьорска версия, чийто автор е академик Калина Богоева се поставя за първи път на сцената на Русенската опера.

За първи път в България „Баядерка“ е поставена на сцената на Софийската опера и балет на 19 октомври 2012 година. Постановчик е Павел Сталинский, а диригент – Григор Паликаров. До осъществяването на тази постановка у нас са поставяни неколкократно съкратени версии или само третото действие.

Алойзиус Лудвиг Минкус (1826-1917) е австрийски балетен композитор, виртуозен цигулар и диригент, който, привлечен от дирекцията на имперските театри в Санкт Петербург, дълги години остава да живее и работи в Русия.

Известен е преди всичко с творчеството си като композитор на балетна музика. През дългата си кариера работи с известния балетмайстор Мариус Петипа – хореограф на много от неговите творби. Сред най-известните му произведения са балетите „Ручей“, 1866 (съвместно с композитора Лео Делиб), „Дон Кихот“ (1869) и „Баядерка“ (1877). Автор е и на преработки на съществуващи балети.

Баядерка  (La Bayadère) по музиката на Лудвиг Минкус е поставен с класическата хореография  на френския балетмайстор Мариус Петипа по либретото на руския либретист Сергей Худеков.  Премиерата е в Каменния театър в Санкт Петербург  на 23 януари  1877 година.

Сюжетът на балета е ярък израз на жадното търсене на опияняващото въздействие на екзотиката, която носят танците на не толкова познати за европейската култура народи. Свежестта, която носят народните танци е причина да се появяват много сюжети, каквато творба е и „Баядерка“, разказани чрез хореографията, която ги преобразува в стилистиката на класическия балет.

Действието се развива в Индия. Любовта на свещенодействащата храмова танцьорка (баядерка) Никия и воина Солор предизвиква гнева на великия брамин, който е тайно влюбен в нея. Наранена е и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Докато танцува на празненство в храма, Никия е ухапана от змия, скрита от Гамзати в кошница с цветя. Браминът предлага на Никия противоотрова в замяна на нейната любов, но тя отказва и преди да умре напомня на Солор клетвата му за вечна вярност. Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща и танцува с духа на Никия. След като се връща в реалността, не може да се отърве от сладкия, но мъчителен спомен.

Сцената от Царството на сенките е една от най-известните в балетното изкуство и се счита за шедьовър в сценичната изява на кордебалета.

Сподели: