Лого_Италия_днес

За трета поредна година съвременно италианско кино гостува в Русе от 10 до 13 декември

За трета поредна година съвременно италианско кино ще радва киноманите в Русе от 10 до 13 декември в зала „Европа“ на Доходно здание. Прожекциите на всички филми са с начален час 18 ч. и са с вход свободен.

Кинопанорама „Италия днес“ се провежда в рамките на Коледно-новогоднишния фестивал Русе 2018 и се осъществява от Община Русе в партньорство с Италианския културен институт в София. По традиция кинопанорамата излиза извън столицата и се пренася в още няколко града в България – Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Габрово и Монтана.

ПРОГРАМА

Кинопанорама „Италия днес“ в Русе

Доходно здание, зала „Европа“, 18 ч.

10 декември, понеделник

„Докато има просеко, има надежда“, 2017, 101‘

11 декември, вторник

„Двама малки италианци“, 2018, 94‘

12 декември, сряда

„Колелото на живота“, 2016, 100‘

13 декември, четвъртък

„Ленивците“, 2017, 103‘

Първата кино-вечер на 10 декември, понеделник, ще предложи на публиката криминалния филм от 2017 г. „Докато има просеко, има надежда“. Лентата е създадена по едноименния роман на Фулвио Ервас и е успешният режисьорски дебют на Антонио Падован. В ролите влизат Джузепе Батистон, Теко Челио, Лиз Солари и Роберто Читран, а историята проследява мистерията около самоубийството на заможния граф Дезидерио Анчилото, производител на вино по екологичен метод. Смъртта на графа се оказва свързана с няколко убийства, а разследването на престъпленията е преплетено с причудливи обрати на фона на лозята и винените мехурчета. Успехът на филма е овенчан с две номинации „Златен глобус“ за най-добър сценарий и най-добър дебют, и една номинация „Сребърна лента“ за най-добра главна мъжка роля на Джузепе Батистон.

На 11 декември, вторник, от 18 ч., втората италианска филмова вечер представя комедията от 2018 г. „Двама малки италианци“ на режисьора Паоло Сасанели, който се превъплъщава и в една от главните роли, редом до Франческо Колела, Риан Геритсен, Дагмар Ласандер и Марит Нисен. Двамата наивни приятели Салваторе и Феличе предприемат авантюристично пътешествие из Европа. След известни злополучия и с помощта на екстравагантната Анке, превъзмогват собствените си страхове и задръжки, като си дават втори шанс, от който са били лишени. Връхлетени от живота, откриват радост, обич и привързаност в един странен триъгълник на присъщите за едно съвременно семейство взаимоотношения. Филмът обира редица награди от престижни италиански конкурси, сред които награда за главна мъжка роля и за най-добър сценарий, и най-добър сюжет от кинофестивала „Villammare“, награда за най-добър режисьор от кинофестивала „Magna Grecia” и др.

Още една комедия ще могат да видят зрителите на Кинопанорама „Италия днес“ – на 12 декември, сряда. Филмът е със заглавие „Колелото на живота“ и е с екип от режисьори Джовани Батиста Ориго, Соле Тонини, Джанлука Манджашути, Матео Джанкаспро, Кристиан Йеци, Киара Де Маркис и Франческо Дафано. Интересното е, че филмът е реализиран чрез т. нар. краудфъндинг (масово набиране на средства), като продуцентите събират около 25 хиляди евро за 60 дни. Комедията проследява историите на седем млади герои, които се изправят пред безмилостната ежедневна битка за собственото си бъдеще, създавайки нови и крайни начини за оцеляване. „Колелото на живота“ носи на своите създатели награда за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Торонто през 2016 г.

На 13 декември, четвъртък, ще бъде представен последният филм в програмата на италианската кино-серия – „Ленивците“ – драма от режисьора Франческа Аркибуджи, базирана на едноименния бестселър на Микеле Сера. Лентата разказва за двата противоположни свята на баща и син, които са в непрестанен сблъсък. Джорджо (Клаудио Бизио) е преуспял журналист, обичан от публиката и ценен от колегите си. Със своята бивша съпруга – Ливия (Сандра Чекарели) делят грижите за невръзстния им и мързелив син Тито (Гаддо Бакини), който си губи времето, прекарвайки го в лошата компания на приятелите си хулигани. Появата на нова съученичка кара Тито да открие любовта и преобръща живота му, но ентусиазмът няма да трае дълго.

Сподели:

Още новини от деня