За четвърта поредна година децата и младежите от ЦНСТ „Вяра” и ЦНСТ-2 бяха на оздравителни процедури в Трявна

За четвърта поредна година децата и младежите от ЦНСТ „Вяра” и ЦНСТ-2 бяха на оздравителни процедури в Трявна

За четвърта поредна година децата и младежите от ЦНСТ „Вяра” и ЦНСТ-2 към Сдружение „Дете и пространство” бяха за две седмици на оздравителни процедури в Тревненски санаториум. Всеки ден правеха разходки из околността и града, изминаха и осем километров поход в планината. Спираха на кратки почивки край чешмите по пътя, а когато излязоха горе на билото, гледката към планината беше красива, а въздухът – с аромат на мащерка.

Посетиха и архитектурно – историческия резерват Боженци. Децата се разходиха по калдъръмените улички със запазени над 100 възрожденски къщи, съхранени и реставрирани в автентичния си вид. Много им харесаха китните дворчета, отрупани с цветя, кладенецът на централния площад, покривите от каменни плочи, чардаците, магазинчетата със сувенири.

„Тоя връх висок е…” В това се убедиха децата и младежите, изкачвайки последните стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка. Силният вятър не спря техния устрем към високия над 30 метра монумент. Впечатлиха се от огромния бронзов лъв, разгледаха и музея.

Посетиха и действащия православен манастир в град Шипка. Храмът „Рождество Христово”е открит през 1902 година и е посветен на героите от руско-турската война.

През двуседмичния си престой в Трявна, децата продължиха да се учат как да запечатват своите впечатления на фотоапарат по програмата „ И аз мога да творя”, с надеждата да могат да направят изложба с подбрани снимки от над 1200 направени досега.

Сподели: