стара хартия за нова книга 2018

За четвърта поредна година Русе посреща националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“

Днес, за четвърта поредна година, Община Русе посреща националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. Всяко дете, донесло 5 кг. хартия за рециклиране, с помощта на възрастен придружител, получи нова книжка по избор, а като възнаграждение за малките ентусиасти, които бяха предвидили 5 допълнителни килограма, беше подготвено новото издание „Грийн тийн“, публикувано специално за благотворителната кауза.

На събитието присъства зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, която приветства присъстващите и връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. “Това е една уникална инициатива, която не само учи децата на отговорност към околната среда, но и пробужда у тях любов към книгите” се казва в адреса от русенския градоначалник. Събитието уважиха и директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, представители на „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“.

Вече три поредни години Русе е сред рекордьорите на „Стара хартия за нова книга“ – общо 5650 деца от дунавския град са предали 32 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 416 дървета. В замяна малчуганите са получили повече от 7500 нови книги.

Тази година организаторите отново бяха подготвили специална програма за малките екоактивисти. Всички участници в събитието се насладиха на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. За настроението на присъстващите се погрижиха детска вокална група „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова, вокално студио „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, фолклорна танцова формация „Здравец“ с главен художествен ръководител Димитър Донев, детски юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“, формация за модерен балет „Мираж“ с художествен ръководител Наталия Томова и школа за народно пеене с диригент Светлана Недкова.  Викторина, вдъхновена от литературната тема на кампанията „Хрониките на Нарния“, и екоигра донесоха на всички малчугани допълнителни изненади.

Кампанията вече премина през градовете Бургас, Хасково и София, а след Русе събитието ще се проведе в още две големи общини – в Плевен на 24 септември и в Пловдив на 29 септември.

Организатори на събитието са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Традиционно инициативата се провежда с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Информация – Община Русе

Сподели:

Още новини от деня