медика русе

За 2 години отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“ помогна на 1439 пациенти

Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“ стартира дейността си през месец декември 2015 г. От средата на миналата година то е единственото за няколко области – Русе, Силистра, Разград и Търговище.

Отделението е разположено на четвъртия етаж на УМБАЛ „Медика Русе“. Помещенията са оборудвани със съвременна апаратура, която отговаря на второ ниво на компетентност според медицинския стандарт по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Разполага с 2 операционни зали, стаи за интензивно наблюдение на пациентите, болнични стаи и помещение за хидротерапия. Болничните стаи разполагат със собствен санитарен възел, климатична система, интернет /Wi Fi/ и телевизия.

В екипа работят 3-ма лекари хирурзи – специалисти по пластична и естетична хирургия и 1 лекар специализант. От месец ноември 2017 г. ръководството на УМБАЛ „Медика Русе“ привлича за член на екипа на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия проф. Огнян Хаджийски – дългогодишен ръководител на клиниката по изгаряния и пластична хирургия в болница „Пирогов“.

От откриването до сега през отделението са преминали 1439 пациенти, 112 от които деца. Като най-честа причина за постъпване за лечение могат да се отбележат битовите злополуки.

Служителите на отделението редовно се сблъскват с проблема с набавяне на кръв и кръвни продукти. Често при лечение на изгаряния се налага вливане на кръвна плазма. Един сак от този кръвен продукт се извлича от двама дарители. Центърът по трансфузионна хематология отпуска необходимото за спешни случай количество, но то трябва да бъде възстановено, чрез кръводаряване от близки или познати на пострадалия. По-голям е проблемът при пациенти, които са самотни и бездомни. Те трудно намират дарители.

Сподели:

Още новини от деня