Иван Кюркчиев

За 20 дни ще е готов временният покрив на Държавна опера – Русе, сградата обаче има нужда от сериозен ремонт и укрепване

За 20 дни ще е готов временният покрив на изгорялото преди около 2 месеца здание на Държавна опера – Русе. Близо 50 000 лева ще отдели Операта, за да се направи покрива и да не тече вода или вали сняг през есенно – зимния сезон. Сградата обаче има нужда от сериозен ремонт и укрепване. Това сподели днес директорът на културната институция Иван Кюркчиев. Дотогава Държавна опера – Русе ще ползва за своите събития Доходното здание, зала „Филхармония“ и др.

По думите му, около 50 тона вода са се изляли въху конструкцията при потушаването на пожара, като те са предизвикали и повреди. Започнало е силно улягане на сградата и нацепване, защото е издигната върху льосова почва. Процесът, забелязан още през 60-те години на миналия век, сега е още по – осезаем.

Директорът заявява, че само с подмяна на блокиралата понастоящем сценичната механизация /чиги и пр./ няма да се постигне желаната сигурност за работещите в операта и публиката.

Той обясни, че е готово становището на експертите относно състоянието на сградата. То ще бъде предоставено в началото на идния месец на министъра на културата, като идеята е да се получи финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.


„Имаме вече всички необходими документи, като очакваме само становището на прокуратурата по повод на разследването, свързано с пожара“, каза Кюркчиев.

Сподели:

Още новини от деня