Държавна опера - Русе ще презаверява билетите на зрителите, които не могат да посетят спектаклите заради липса на зелен сертификат

За 2022 г. ще има предвидени средства за ремонт на Държавната опера в Русе, каза министърът на културата + видео

За 2022 г. ще има предвидени средства за ремонт на Концертната зала в Пловдив и на Държавната опера в Русе. Това каза министърът на културата Атанас Атанасов в рамките на парламентарния контрол.

В отговор на депутатско питане за средства за ремонт на Концертната зала и на сградата на Операта в Пловдив, Атанасов отбеляза, че в проекта за бюджет са предвидени 9,7 млн. лв. за залата. Той посочи още, че вече има одобрен инвестиционен проект и издадено разрешително за строеж от главния архитект на Пловдив.

В случая с Операта в Пловдив обаче няма заложени средства за проект на сградата, добави той. Министърът отбеляза, че в подписания на 28 ноември 2021 г. меморандум за създаване на проект на нова сграда няма никакви финансови ангажименти на Министерството на културата /МК/. Този документ е израз на добра воля с цел осъществяване на административно сътрудничество при бъдещо възникване на основания за изграждане на сграда на операта в града, допълни той.

На депутатски въпрос за ремонта на горялата преди близо две години Опера в Русе, министърът посочи, че в резултат на всички изготвени анализи, актуални проектни проучвания и предвидени строително-ремонтни работи, МК планира през 2022 г. в капиталовата си програма заделянето на средства за изготвянето и реализирането на проект за ремонт на сградата на Държавната опера в града.

Запитан за ограниченията и изискването за зелен сертификат в сферата на културата, министърът отбеляза, че подкрепя актуалните мерки и всички опити на света да се справи с кризата. Работим в непрекъсната комуникация с Министерството на здравеопазването и следваме стриктно предписанията им, каза още Атанасов. Той отбеляза, че заместник-министър Весела Кондакова е в състава на Националния пандемичен комитет, в който, освен здравни експерти, влизат и представители на различни министерства и сфери. Участието на заместник-министър Кондакова ще допринесе за постъпването на навременна информация при нас при въвеждане на по-строги противоепидемични мерки или облекчаването им в зависимост от епидемичната обстановка, каза още Атанасов.

/БТА/

Сподели: