Директорът на МБАЛ "Ю. Вревска" - Бяла: Ситуацията относно разпространяването на Ковид – 19 е повече от обезпокоителна

За 3 дни са се напълнили с болни от коронавирус отделените за целта легла в МБАЛ „Ю. Вревска“

За 3 дни са се напълнили с болни от коронавирус леглата в МБАЛ „Ю. Вревска“. Това коментира сега директорът Димитър Димитров, който е и общински съветник. Става дума за 10 % /16 броя/ от леглата в болницата /общо 155 броя/, определени с министерска заповед. Ситуацията е била спокойна през лятото и септември, но от октомври нещата са станали сложни. Там се приемат болни от Община Бяла, но и от съседни общини – например от Полски Тръмбеш.

В момента ако дойде пациент, ние можем само да го пренасочим, заяви Димитров. Болничната система е пренатоварена, като няма свободни легла и в русенските лечебни заведения.

Най – рано може да се излезе от код „Червено“ в началото на декември при най – благоприятни условия, смята Димитров. Прогнозата му обаче е областта да остане в код „Червено“ през тази година.

В момента се разкрива отделение за болни към КОЦ – Русе.

Според кмета Димитър Славов заседанията на щаба са ежеседмични, като заключенията са, че ситуацията става все по – сериозна. В същото време на улицата го спира възрастна приятелка с въпрос защо е спрян пазара от вчера. Причината не е в тормозенето на населението, а за сигурността на населението. Той увери, че трябва да се вземат мерки и да се засили контрола. Кметът помоли да не се политизира положението.

Сподели: