За 3 месеца е саниран блок „Чипровци“

За 3 месеца е саниран блок „Чипровци“ по националната програма за енергийна ефективност, заяви днес Антон Маждраков – управител на софийската фирма – изпълнител „ТОБО“. Строителният инженер отбеляза, че блокът с височина над 28 метра, има 17 етажа, като в него има 92 апартамента, обитавани от 270 души. Обектът е направен в срок. Проектът за енергийна ефективност включва топлинно изолиране на външните стени, на покрива, на пода, както и подмяна на старата дограма с нова и мерки по общите части на сградата. Стойността на строително-монтажните работи е на стойност 1 236 879 лв.

Трудности е имало с атмосферните условия. Процесът е бил изключително сложен, като Община Русе е помогнала много в изпълнението. Етажната собственост също е помагала съществено. След завършването в апартаментите условията за живот са се подобрили съществено, защото са намалели разходите за отопление точно преди началото на зимния сезон.

Обитателите на блока са черпили в знак на благодарност строителите с баница, мекици, пържени филии, сладко и пр. Един от тях е Цанко Цанев – председател на управителния съвет на вход „А“, а живее там от 70 години, като къщата му е съборена и върху нейния терен е построен блока. В него се нанася през лятото на 1981 година. Той сподели, че разликата е огромна понастоящем, защото санирането е по проект, в срок, качествено и добре. Шумът е намалял и температурата се е увеличила в стаите. Не е имало никакви конфликти със строителите, подчерта Цанев.

Днес, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански и директорът на дирекция „Европейско развитие“ д-р Никола Кибритев инспектираха блок „Чипровци. Ето какво сподели днес зам. – кметът Страхил Карапчански по този повод.

Бл. „Чипровци“ е един от четирите на територията на община Русе над 28 м., заедно с бл. „Клисура“, бл. „Охрид“ и бл. „Жерав“, които са одобрени за обновяване по Националната програма. Общият брой на блоковете, които трябва до края на следващата година да бъдат завършени, е 39. 12 от тях в рамките на приключилата програма „Региони в растеж“ 2007-2013, останалите в рамките на Националната програма на енергийна ефективност.

Сподели: