Джузепе Верди Трубадур

Звезден състав ще има операта от Джузепе Верди Трубадур на 2 февруари

Звезден състав ще има операта от Джузепе Верди Трубадур на 2 февруари от 19 часа на сцената на Русенска опера. Участие за пръв път в Русе ще вземе оперната двойката в живота Камен Чанев и Таня Иванова. Те ще изпълнят ролите на влюбените Манрико и Леонора, под диригентството на Георги Димитров.

Режисурата е на Асен Шопов, сценография и костюми, Иван Савов, диригент на хора ще е Пламен Георгиев, а хормайстор – Стелияна Димитрова- Хернани
Действащи лица и изпълнители:
Граф ди Луна – Крум Гълъбов
Манрико – Камен Чанев – гост
Леонора – Таня Иванова – гост
Азучена – Петя Цонева
Старият циганин – Стефан Пенчев
Ферандо – Момчил Миланов
Инес – Йоланта Николаева
Рюиц – Александър Баранов / Иван Пенчев

Таня Иванова е завършила Музикалното училище „Любомир Пипков“ и НМА „Панчо Владигеров“ в София. Дебютът й е на сцената на Старозагорската опера в ролята на Елена от оперетата „Хубавата Елена“ на Офенбах под режисурата на Хачо Бояджиев. В последните две години сменя своя репертоар от мецосопранов в сопранов и в момента изпълнява роли като Мими от «Бохеми» на Пучини, Леонора от «Трубадур» на Верди, «Манон Леско» от едноимената опера на Пучини и др. През сезон 2012-2013 с диригента Иван Ангелов прави записи на арии от Пучини, Верди и Дворжак в БНР, дебютира в ролята на Одабела от операта «Атила» на Верди на сцената на Античен театър Пловдив, с диригент Лучано ди Мартино. През новия сезон изпълнява ролята на Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини на сцените на оперните театри в Пловдив и Стара Загора.

Камен Чанев е солист на Националната опера и балет – София и на Пражката опера, Чехия. Завършил е Държавната музикална академия в София. Специализира в Римската академия за изкуство и култура при Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианиста на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса “Йоси Бьорлинг”, Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Едни от последните престижни ангажименти на Камен Чанев са свързани със сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско” и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот”). Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли (“Аида”, “Дон Карлос”, “Травиата”, “Риголето”, “Селска чест”, “Палячи”, “Трубадур”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, „Риголето”, „Кармен” и др.), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, „Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабат матер” на Росини, „Симфония №8” на Малер и др.

Това заглавие на Държавна опера – Русе е посветено на 105 години от рождението на Ромео Райчев.

Сподели:

Още новини от деня