Звукоизолация на апартамент: основни насоки

Звукоизолация на апартамент: как да има тишина и да спасим нервната си система от неприятните шумове? В статията ще научите какво може да направите, за да се спасите от някои досадни видове шум.

Времето, в което живеем предполага наличието на различни видове шум. Когато се приберем в дома си, искаме тишина и спокойствие. Но често това трудно се постига по ред причини.

Най-честата са така наречените шумни съседи. При тях всяка вечер има купон до късно, децибелите от музиката са просто непоносими или пък вечно се карат, викат, имат куче, което непрекъснато лае. Позната картинка, нали? А може би в близост до вас има шумно заведение, чиято музика и пиянски крясъци са просто до зори.

В градския апартамент може да срещнете няколко вида шум в зависимост от техния произход. Специалистите разграничават три вида шум.

Първият е въздушен. Това е детски плач, звук на телевизор зад стената или уроци по пиано, тромпет на съседа. Предава се главно от апартаменти, разположени на същия етаж.

Вторият вид е шоков. Например, звук от остро и ритмично ходене с високи токчета или търкаляне на топчета, детска количка или ритане на топка по пода. Такъв шум се разпространява отгоре надолу.

Третият е структурен шум. Например, звукът на компресор, който в монолитни структури се предава от първия до последния етаж. И ето лошата новина: да се отървете от такъв шум е практически невъзможно, без професионална помощ.

В резултат на всички тези шумове, човек изпитва умора, дразнене, страда от недоспиване и лош сън и може да стигне дори до невроза. За да се поддържа домашния комфорт и спокойствието, трябва да помислите за звукоизолацията на вашия апартамент. За целта се обърнете към специалисти, които са се доказали в тази сфера.

За да бъде звукоизолацията ефективна и надеждно предпазваща от външни звуци, е необходимо да се  изберат правилните материали и да се проведат ремонтни действия. В повечето случаи клиентите избират частична звукоизолация на апартамента си от съседи, с допълнителна звукоизолация: това е най-вече при спални, детски стаи, кабинети или дневни. В същото време, особено в новите сгради, има чести случаи на пълна звукоизолация на всички помещения на апартамента. Всеки трябва да е наясно, че изборът на мерки за звукоизолация също зависи от източниците на шум. При невъзпитани съседи, които пускат музика високо и най-добрата звукоизолация не работи. Това е истински кошмар, който изисква спешна намеса на органите на реда. Същото важи и за заведение, което е в партера на сградата или близо до нея. Нощният шум е вреден и пречи на съня и психичното здраве на човека.

Сподели: