"Зелен" коридор през ГКПП "Дунав мост" за камионите с кислород от Румъния за България

„Зелен“ коридор през ГКПП „Дунав мост“ за камионите с кислород от Румъния за България

Във всички лечебни заведения в област Русе, където се лекуват пациенти с COVID-19 е осигурено необходимото количество кислород. Това стана ясно от извършената по-рано през деня проверка на място в лечебните заведения в града от заместник-министъра на здравеопазването Слави Пачалов и областният управител Галин Григоров.

„В редица лечебни заведения има увеличено потребление на кислород спрямо началото на месеца, като за някои от тях този ръст е между 4 и 8 пъти. Същевременно е нараснал и броя на хоспитализираните – до 3 пъти, както и на хората, нуждаещи от интензивни грижи – около 2.5 пъти.“, това заяви в Русе заместник-министър Пачалов. Именно тези причини са продиктували и днешната инспекция, като идеята е да няма болница в страната, в която да има недостиг на кислород. Точно затова днес през ГКПП „Дунав мост“ при Русе е бил осигурен „зелен коридор“, през който са преминали две тежкотоварни цистерни с концентриран кислород, който се произвежда в Румъния. От тук камионите заминават за Девня, Стара Загора, Горна Оряховица, Пловдив или София, където от суровината кислород се прави т.нар. кислород за медицински цели. При необходимост ще продължи внасянето на кислород от северната ни съседка, като за специализираните камиони ще бъде осигурен постоянен „зелен коридор“ през граничния пункт.

На практика във всички лечебни заведения, които лекуват пациенти, страдащи от коронавирусна инфекция в региона има изградена кислородна система. Единственото място, където такава няма, е COVID-отделението в Комплексния онкологичен център. Там разчитат на бутилки с кислород, като до момента те са им стигали за около седмица, но напоследък с едно зареждане издържат едва 2 – 3 дни. Отделно освен наличието на изградена кислородна система в болницата в Бяла „Юлия Вревска“ са осигурили и кислородни концентратори във всяка стая, където се лекуват пациенти с коронавирус.

Заместник-министърът увери още, че няма проблем и с осигуряването на лични предпазни средства за медиците в страната. Не на последно място той подчерта и отличната съвместна координация при усложнена обстановка с Областния оперативен щаб в Русе.

Сподели: