Земеделски производители блокираха за трети пореден ден площад „Европа“ пред ГКПП „Дунав мост“

Земеделски производители блокираха за трети пореден ден площад „Европа“ пред ГКПП „Дунав мост“. Днес движението на ППС в района ще бъде спряно до 14 часа. За целта колона от трактори с надупи клаксони, развети национални знамена и надписи „Протест“ навлезе в кръговото кръстовище и подстъпите към него и преустанови движението си. Близо 50 земеделски производители на свой ред заеха пеша част от зелената площ на кръстовището, като с музика и развети български флагове показаха своята съпричастност към исканията на всички протестиращи в региона и страната. Запалени бяха 2 бали слама.

Въведена е временна организация на движението с обходи с помощта на екипи на секторите „Пътна полиция“, „Охранителна полиция“ към ОД на МВР – Русе, както и на жандармерия по бул. „Тутракан“.

„Протестите продължават. Имаме леки индикации от вчерашната среща в Министерския съвет, че нещата вървят в положителна посока по повод методиката за подпомагане. Но все още нямаме нищо налице, предстоят нови разговори“, каза Милен Коев, председател на Районния съд на фермерите „Дунавско зърно“.

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че протестът не иска оставката на министъра на земеделието, защото няма да постигне целите си. „Искаме дългосрочна устойчивост на сектора чрез законодателни промени. Трябва да има и закон за браншовите организации, за да се знае кой кой е в земеделието“, каза Тодоров.

Блокирано е и движението по пътя Русе- Бяла на две места.

Сподели: