трактори-протест-русе-7-февруари-2024-2

Земеделски производители блокираха за четвърти ден пл. „Европа“ пред ГКПП „Дунав мост“

Земеделски производители блокираха за четвърти ден кръговото кръстовище и площад „Европа“ пред ГКПП „Дунав мост“.

Днес движението на ППС в района ще бъде спряно до 15 часа. За целта колона от трактори с надупи клаксони, развети национални знамена и надписи „Протест“ навлезе в кръговото кръстовище и подстъпите към него и преустанови движението си. Близо 50 земеделски производители на свой ред заеха пеша част от зелената площ на кръстовището, като с музика и развети български флагове показаха своята съпричастност към исканията на всички протестиращи в региона и страната.

Въведена е временна организация на движението с обходи с помощта на екипи на секторите „Пътна полиция“, „Охранителна полиция“ към ОД на МВР – Русе, както и на жандармерия по бул. „Тутракан“.

Спряно е движението по път I – 5 Русе – Бяла на две места.

Земеделски производители раздават бутилки с мляко на изчакващите в опашките шофьори.

„Ще обсъдим предложения вариант на изчисляване на загубите и тогава ще вземем решение. Ще изчакаме и резултатите от срещата днес с премиера. Тогава ще решим дали ще продължим с протестите през идната седмица“, каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“.

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че на срещата днес с премиера очаква конкретни гаранции по исканията. Той обясни, че днес на изчакващите в колоните шофьори ще бъдат раздадени половин тон мляко в бутилки в знак на извинение. 

Деян Генов, управител на магазин в района на „Дунав мост“, каза, че подкрепя протестите, но не одобрява начина, защото така бизнесът страда. Нямаме клиенти, с което не можем да покрием таргета си за деня, коментира Генов.

Сподели: