батаклията държавно ловно стопанство

Земеделци в Русенско се жалват, че диви животни унищожават продукцията им

Диви животни, които са на територията на държавен ловен район „Батаклия“ в Русенско, унищожават посевите върху хиляди декара земя, намираща се в близост до местността. Това заявиха в русенското село Щръклево земеделски производители от района и от селата Нисово, Сваленик и Писанец.

„Всеки от нас има поражения. Има производители, които по три пъти пресяваха царевицата – докато я насеят, дивите прасета изравят и изяждат семената. А като поникне, животните я събарят на земята“, заяви Георги Атанасов – земеделски производител от Щръклево.

Според земеделците над 2000 били елените на територията на „Батаклия“. Животните нанасяли щети върху слънчогледа, рапицата, царевицата, пшеницата и ечемика, с които се хранели.

Около два пъти по-малко били добивите на пшеница това лято от нивите в близост до ловния район. Агрономът в земеделската кооперация „Златен клас“ в Щръклево Мариана Петрова обясни, че обработват 20 000 декара. От тях 6000 дка са в района на „Батаклията“, където прибрали по 400 кг/дка пшеница, докато на другите ниви – по 750 кг/декар. Миналата година в този район имали 2000 дка с рапица, като над 1000 дка от нея била опасана от елените – докато била под снега.

Производителите настояват Държавно ловно стопанство „Дунав“ да намали популацията на диви животни в „Батаклията“ и да загради ловния район. Протестно писмо щели да изпратят до различни институции.

Според директора на ДЛС „Дунав“ Йордан Сарилиев не е възможно и не е разумно да се огражда държавният ловен район „Батаклията“, простиращ се на площ от 25 000 дка с прилежащите територии, като по-голямата част са гори.

„Това ще спре миграцията на благородния елен и т.нар. опресняване на кръвта му. Като се вкарат зад ограда, животните ще закърнеят. В „Батаклията“ са едни от най-добрите трофеи от благороден елен в България“, каза Сарилиев.

По думите му земеделците трябва да си оградят площите с електропастири срещу дивите животни. Той обясни, че преди време дивечът бил четири-пет пъти повече от сега, но такива проблеми не е имало.

/Източник – БТА/

сн. ДЛС „Дунав“

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"