Право на отговор: Златомира Стефанова, зам.-кмет на Община Русе „В инвестиционното намерение за Летище Русе са предвидени значителни средства за модернизация“

Във връзка с отправени внушения от депутата от ПП Рена Стефанова в социалните мрежи за възможни злоупотреби при учредяването на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години на Летище Русе от страна на „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД, заявяваме следното:

Внесеното на 8 декември 2022 г. в Община Русе инвестиционно предложение за поетапното развитие на Летище Русе предвижда значителни средства, които компанията ще вложи за постепенното надграждане на летищната инфраструктура.

Тоест правото на ползване в конкретния случай е „безвъзмездно“ единствено като юридическа формулировка и няма да се платят пари в брой, но същевременно такива ще се вложат. Част от дейностите по модернизация са свързани със създаването на Генерален план на стойност над 700 хил. лв., изграждане на периметрова ограда, ремонт и реконструкция на пистата, изграждане на карго терминал и на нова аеронавигационна светлинна система, закупуване на необходимата самолетообслужваща техника и като краен момент – сертифициране на Летище Русе за обслужване на граждански полети на авиацията с общо предназначение (а впоследствие и за полети за превоз на пътници и товари), тъй като в момента то има лиценз единствено за летателна площадка. Информацията е публично достъпна и би следвало да е в помощ на всеки, който се интересува от тази толкова чувствителна за русенци тема.

Това се отнася още повече когато с решенията си като народен представител човек има силата да влияе пряко върху живота на гражданите. Това е огромна отговорност. Изисква се минимум усилие народният избраник да се запознае с акцентите в инвестиционното намерение, вместо удобно да ги пропуска, оставяйки впечатление за немарливост или опит за умишлено въвеждане в заблуда на общественото мнение.

Важно е да се подчертае, че след изтичането на срока за ползване на Летище Русе, то ще остане за русенци с всички реализирани инфраструктурни подобрения. Освен всички капиталовложения и модернизация, за този период ще бъдат спестени над 800 000 лв. за охраната и поддръжката му, субсидирана към момента от общинския бюджет и съответно от джоба на всеки русенец.

Настоящият инвеститорски интерес е заявен от добре познати фигури от обществения живот на България. Те застават с лицата си, имат познания, опит и средства, и желаят да вложат веднага значителни средства в развитието на Летище Русе.

Решението за това развитие беше взето от 47 общински съветници, представители на 7 политически групи в местния ОбС.

По отношение на средствата за асфалтиране на уличната мрежа, които според Рена Стефанова са отпуснати от нейната партия – парите са осигурени от коалиционно правителство вследствие на множество срещи, инициирани от общинската администрация и кмета с различни министри. Най-важната от тях – тази с тогавашния финансов министър Асен Василев, не беше организирана от русенските представители на „Продължаваме промяната“, а от депутат от друг регион. А постановлението, с което бяха „изгубени“ пари за асфалтиране, бе отменено от следващото правителство, т.е. никоя от одобрените общини не ги е получила. Вследствие на положени усилия от кмета на Русе Пенчо Милков и екипа на общината е налице реален факт – в общинския бюджет вече са налични 3,2 млн. лв. за асфалтиране на улици в града, като в следващите месеци се очаква транш от още толкова средства за подобряване на инфраструктурата на града.

Неясен остава и приносът на Рена Стефанова за избирателите от Русенския регион, след като повече от година е депутат. Името ѝ като политик и да е добило известност, не е било заради оказана подкрепа на русенци.

Общинската администрация проучва възможностите да ѝ бъде потърсена съдебна отговорност във връзка с отправените твърдения, които бяха публикувани от русенски медии, без да бъде взето становището на Община Русе.

Сподели: