Змей Горянин – Непознатият

Змей Горянин – Непознатият

Проект на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ за подложения на забрава писател от първата половина на 20-ти век Светозар Димитров

Проектът е одобрен в края на юни т.г. и се финансира от Национален фонд „Култура“ по  програма „Културно наследство“, 2020 г., Модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“.

С реализирането на тази инициатива в продължение на една година, библиотеката цели да  запознае широката общественост с неизвестно и непубликувано до момента творчество на забранения и подложен на забрава писател Светозар Акендиев Димитров, познат с псевдонима Змей Горянин. Роден в Русе през 1905 г., той е един от най-продуктивните български писатели от първата половина на ХХ век. Автор е на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Змей Горянин за кратко заема длъжността цензор в Дирекцията по печата. За тази му дейност по-късно е осъден на една година затвор. Книгите му попадат в „Списъка на забранената литература” и са иззети от библиотеките. Така името му е заличено от литературния живот. Последните години от живота си прекарва в манастира „Седемте престола“. Умира през 1958 г. при неизяснени обстоятелства и е погребан в двора на манастира.

Животът и творчеството на Змей Горянин не са изследвани в детайли, а литературното му наследство е слабо познато на българските изследователи, литературоведи, читатели. Липсва библиографски труд, който да обхване писаното от него и за него. Регионална библиотека “Любен Каравелов” притежава уникална колекция от документи на Светозар Димитров – ръкописи, писма, рисунки и снимки, подарени от съпругата му Соня Димитрова.

В резултат на проекта „Змей Горянин – Непознатият“ ще бъдат изработени библиографски указател, дигитална колекция и аудио-визуален продукт. Достъп до тях ще бъде предоставен през интернет страницата на библиотеката. Видеоматериалът ще бъде публикуван в You Tube канала на културния институт, откъдето ще се споделя в новосъздадения Общински канал Култура Русе – Ruse Culture и ще се разпространява безплатно сред библиотеките и училищните клубове от област Русе, изучаващи местната история и култура.

Сподели:

Още новини от деня