Зони от „0 до 5“ и „Аргонавти“ ще има до края на 2021 година в Библиотечко

Зони от „0 до 5“ и „Аргонавти“ ще има до края на 2021 година в Библиотечко

В пространството на „Библиотечко“ за първи път в България ще отворят врати зони „От 0 до 5“ и „Аргонавти“.  В първата ще има Къща на познанието, Приказно пространство и Тактилни сетивно-пространствени пана, където най-малките жители на Русе ще проучват и експериментират в контролирана безопасна среда,  чрез допир, тактилни усещания и съвременни технологии.

В Зона „Аргонавти“ тематичен акцент ще е интерактивен кораб-катерушка, оборудван с бутони, сензори и дисплеи, които симулират отделните компоненти на кораб, както и с интерактивни приложения с QR код и добавена реалност (AR). Ползвателите ще могат да се запознаят с емблематични за нашия град места, предмети, личности, свързани с реката и града.

С реализирането на проекта на библиотеката „Откриватели“, одобрен по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на „Еконт Експрес“, малките и подрастващи русенци ще натрупват полезни знания чрез най-съвременни методи. Идеята е да се изгради съвършено нова специализирана, съобразена с изискванията на новото време среда за децата и гостите на дунавския град, техните придружители и учители.

Обновеният детски отдел – Библиотечко, е отворено пространство, което сближава децата с книгите, знанието, четенето и е част от техния естествен свят на игра и откривателство, място за съвместни занимания с приятели, родители, учители. На площ от 400 кв.м. са обособени тематични зони – връзка с богатото наследство на Русе и река Дунав.

До момента са напълно изградени зоните за регистрация и за четене. Доизграждат се зоната за тийнейджъри, където се създава графити стена и се дооборудва с подходящи за тази възрастова група мебели, както и изключително богато оборудваната технологична зона, в която вече са набавени холограмен куб, фог скрийн, прозрачни екрани, маса с тъч скрийн, 3D скенер и принтер, VR очила, роботи Финч и Beep, графични таблети, плейстейшън, оборудване за сетивна програма, компютри и др. Част оборудването е разположено в зоната за четене. Така децата и техните придружители са насърчавани не просто да използват технологиите, но и да натрупват нови знания и умения чрез тяхното приложение.

Извършеното до момента е реализирано изцяло от екипа на библиотеката, което е собствен принос към осъществяване на цялостната идея за Библиотечко.

По проект „Откриватели“ предстои до края на 2021 г. да бъдат готови  и зоните „От 0 до 5“ и „Аргонавти“.

Сподели: