"Иваил цар" - жив и интересен разказ за човешката страна на Историята

„Иваил цар“ – жив и интересен разказ за човешката страна на Историята

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше домакин на литературна вечер, в рамките на която гостува един от най-популярните съвременни български автори – Стоян Николов-Торлака. Той представи последния си роман – „Иваил цар“. След успеха на трилогията „Северозападен романь“, „Автономията????“, „Май ше ни бъде…“, историческият роман е напълно нова за творчеството на писателя посока. Това, обаче, не е случайно, защото, както отбеляза авторът, „първата ми любов е историята“.

Вълнуващата история на цар Ивайло, един от най-противоречивите и загадъчни български владетели, разказва Стоян Николов-Торлака в четвъртата си книга – защо и как Иваил става цар на българите, какво го води до тази съдбовна крачка, как миналото на един мъж формира бъдещето на цял един народ. „Защо Ивайло? Защото е чепат, груб, непримирим, следва пътя си по начин, по който той го разбира, близък до моята душевност“ – сподели авторът. След като в първата част на книгата, издадена през 2017 г., Ивайло израсна, пребори се с много от демоните си и успя да седне на търновския престол, в „Иваил цар“, книга втора, авторът разказва за двете години на властването му, за тежестта на короната, за кървавите битки, за трудните избори и тежките решения.

Литературният критик Силвия Недкова за „Иваил цар“: „Мъжка книга, в която битките са чисти, а дворцовите интриги са като кал под ноктите. Наситена с неукротима енергия частица от историята, срамно премълчавана досега – за нераздадената справедливост, за извечния страх по тези земи от разрушаване на статуквото, за късогледството на мнозинството, с което сме белязани отдавна. Едновременно епична и лична книга, в която мъжът Иваил и царят Иваил воюват с демоните си – личните и общите.“

Стоян Николов-Торлака сподели, че следващата му книга отново ще е свързана със Северозапада, а в по-далечна перспектива, в исторически план го вълнува темата за Чипровското въстание.

В края на вечерта Стоян Николов получи подарък от домакините – читателска карта на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, чрез която става посланик на културната институция.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"