иван белчев

Иван Белчев: От Министерството на здравеопазването пропуснаха да пояснят защо е нужен антигенен тест при децата ни

В последните дни родителите бяха попитани дали искат да бъде направен масов Антигенен тест* на децата им.

Не им беше дадена никаква информация как би се случило тестването и защо има нужда от такава акция.

Антигенни тестовете биха показали дали едно дете е болно в момента от COVID-19, а не дали е преболедувало.

От другата страна масово изследване на IgM/IgG антитела** би дало обобщена картина колко деца са преболедували.

В периода октомври и ноември, много деца бяха заразени с вируса и реално антиген изследванията биха имали повече ефект за статистиката и бъдещето на присъствените занимания в училище.

Едно бързо допитване сред моите приятели показва, че над 50% от хората в активна възраст и техните деца са преболедували COVID-19 през октомври и ноември 2020.

За жалост има и починали родители, баби или дядовци.

Най-вероятно масовите тестове за IgM/IgG антитела при учениците биха показали този резултат, че 50% и нагоре от децата са го преболедували.

От Министерството на здравеопазването пропуснаха да пояснят защо е нужен антигенен тест при децата ни; как, кой и къде ще взема секрет от носоглътката им и какво ще се прави със събраните данни. Това е пореден пример, че Министерството не може да се справи със ситуацията, а просто действа първосигнално. Пуска една анкета из всички родители, нещата се объркват – резултатите са едва 15% ЗА тестване, и след това се потулва всичко.

Разумния подход е точно обратното – първо дискусия с родителите, после вземане на общо решение и чак тогава анкета. Този проблем се среща на всички нива в държавната машина – от предложения до закони. И затова хората стачкуват и искат промяна.

Аз също искам да живея в една демократична България, където решения се вземат по правилния начин, а не за сметка на всички нас.

Всички ние знаем, че ако се осъществи масовото тестване, това би напълнило касичката на всички по веригата – от чиновника до фирмата доставчик на тестове. Същото се случва и при други обществени поръчки – например докато в България се взема най-ниската заплата и пенсия в Европа, то пък магистралите ни са най-скъпи.

Това си го знаем, нали?

Май е нужна промяна?!

Тя ще се случи на 4 април.

Иван Белчев

февруари 2021

#ДаБългария

*Корекция от PCR към Антигенен тест

** Корекция от Антигенен към IgM/IgG антитела

Сподели: