Засечено е изпускане на дим от покрива на предприятие в Русе

Иван Белчев разработи софтуер, анализиращ видеонаблюдението на едно предприятие в Индустриална – Русе

Разработих софтуер, анализиращ видеонаблюдението на едно предприятие в Индустриална – Русе, съобщава Иван Белчев.

Целта ми беше да не следя какво се случва през нощта аз, а моя сензор да го прави автоматично. Когато засече изпускане на пушек да записва кратко видео. Часове след като установих залпово изпускане на пушек го споделям с вас. Направих бърз анализ, но РИОСВ и Комисията към Община Русе, могат да направят задълбочен такъв.
Първо искам да уточня, че видеонаблюдението показва часовник, който е един час назад. Видеото е от периода 5:55 до 5:59 ч., добави той.

Първоначално комина на предприятието леко пуши и след това силно изпуска в рамките на минута и половина. Какво е излязло от този комин не мога да кажа, но предприятието е многократно глобявано от РИОСВ (през 2014, 2015, 2016 и 2018), подчерта Белчев.

Това, което знам е, че са получени сигнали в групата „За чисти въздух и вода в Русе“ в 7:20 ч за неприятна миризма в кв. Възраждане. След това, чрез коментари са добавени сигнали за миризма на бакелит и задушлива миризма в района на Русенски университет, центъра, пазара и гарата.

Вятърът в 5 и 6 часа е бил югоизточен и след това към 7 часа става североизточен. На видеото това се потвържава, сподели още русенецът.

Може да се предположи, че така пушекът и неговата миризма изминават няколко километра, подхващат се от ветровете над р. Дунав и бавно навлизат в Русе. Граждани подават сигнал в социалните мрежи, което би трябвало да се разбира от РИОСВ като действителен сигнал, все едно е подаден на техния дежурен телефон или 112.

Сами разбирате, че подаден сигнал в 7:20 ч говори за събитие, станало в 5:55 ч. и ако еко инспектор отиде да провери предприятието, ще констатира, че всичко е наред, коментира Белчев.

Така беше досега.

Не случайно настоявах за тези камери, когато бях поканен да участвам в дискусията за въздуха на Еко комисията към Община Русе. Настоявах и за датчици – преди седмица поставиха първия.
Сега разработих този софтуер, който следи за пушеци, на базата на видеонаблюдението и още първата вечер от пускането му даде резултат. До седмица ще имате достъп до софтуера ми и ще можете сами да следите предприятието-замърсител, заяви Белчев.

Не забравяйте да дойдете с плакати и маски с вашите послания в четвъртък от 18 ч пред съда – мястото не е случайно – в съда тези анализи могат да послужат за доказателство за замърсяване на въздуха, призова Белчев.

Моята цел е една – по-добра среда за живеене в Русе. Това е и целта ми на всички мои инициативи в родния ми град – Писмо до кмета на Русе – място за споделяне на проблеми в града и намиране на тяхното решение, Спортен клуб Ruse GO – безплатни спортни срещи в Русе и от скоро Еко-активизма, завърши Иван Белчев.

Сподели:

Още новини от деня