Иван Белчев: Решението е нов закон за боклука, който задължава всяко населено място да осигури пунктове за изхвърляне на строителни, опасни и едрогабаритни отпадъци

Забранено е изхвърлянето на строителни отпадъци в контейнерите за боклук. В градовете и селата пунктове за изхвърляне на такива отпадъци няма. Веднъж в годината се обявява дата и който иска си изхвърля боклука на определените места, споделя русенецът Иван Белчев.

Какво правят хората сега. Складират си боклуците в мазите и в междуетажните пространства, по-наглите ги извозват до някое дере или ги изнасят навън край блока. Така те стоят с години.

Решението е нов закон за боклука, който задължава всяко населено място да осигури пунктове за изхвърляне на строителни, опасни и едрогабаритни отпадъци. Тези места да работят всеки ден, да са достъпни за населението и всеки безплатно да може да се освободи от ненужния боклук. В момента такива депа са извън града на трудно достъпни места, където обикновения човек ще му е трудно да отиде.

Например регионално депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци за общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан се намира на местност „Слатина” №52 (Под ормана) – тоест не е много лесно да се намери, а да не говорим, че на хората от Иваново и Тутракан им е доста далеко.

На снимката е примера от Германия, където всеки квартал си има такова депо – чисто и с огромни контейнери, които след това се извозват извън града и се рециклират. Това го има в много други държави. Ще се случи в и България!

#ДаБългария #Боклук

Сподели: